2. SÍTĚ JSOU NEZBYTNÉ, ANEB POZOR NA VÝŠKY

19.06.2014 14:21

Sítě na balkon a do oken jsou nejlepším řešením pro zodpovědné majitele, kteří chtějí kočce dopřát pobyt na čerstvém vzduchu.

Tak jako my máme rádi svěží vzduch a sluníčko, tak i naše kočka toužebně očekává, až ji pustíme ven projít se a provětrat. Pokud chcete micce její přání splnit, opatřete svůj balkon nebo okna sítí nebo pletivem, které kočku uchrání před pádem.

Velké nebezpečí hrozí hlavně kočce "panelákové", která není zvyklá chodit volně ven a mnohdy neumí odhadnout, jak vysoko vlastně sedí. Kočka hypnotizovaná mouchou nebo letícím ptákem může snadno uklouznout. Takový pád ji může lehce zabít nebo zmrzačit. Utěchou není ani byt v nízkém patře. Kočka může totiž snadno utéct a ztratit se.  Je lehké mávnout rukou a říci si že kočka je chytrá a nic se nemůže stát. Uvědomte si, že stačí jeden okamžik, a čas už nikdy nevrátíte zpět.  Proto je lepší takovému nebezpečí zabránit a užívat si pohodu vyvětraného bytu v bezpečí pro sebe i pro kočku.

Instalace sítí
Zabezpečení oken a balkónů sítěmi není většinou nic složitého. Sítě vám nebrání větrání a kočce dopřejí bezpečný pobyt na čerstvém vzduchu. K instalaci ochranné sítě si můžete najmout firmu, která vám na přání síť odborně namontuje kdekoli v republice a poradí si i se složitějšími balkóny či terasami. Systém se skládá ze sítě a lanek, které tvoří rám po obvodu celého balkonu. Síť je dokonale napnutá, takže působí hezkým dojmem a z několika metrů nejde vůbec vidět. Trvanlivost sítě je 10-15 let. Nestíní světlo, jde ji lehce demontovat.
Pokud jste manuálně zruční, sítě si zvládnete namontovat i sami. Po obvodu balkonu navrtáte hmoždinky s háčky a za ně pak upevníte síť, jejímiž okraji provlečete nosné lanko. Instalace sítě do oken je ještě jednodušší. Buď navrtáte háčky přímo do okenního rámu, nebo síť upevníte do samostatného rámu, který napasujete do okenního rámu a zajistíte háčky. Místo sítě můžete použít i drátěné pletivo, to ale nemusí vypadat příliš esteticky.
K zasíťování používejte výhradně pevné materiály!!! Při výběru pozorně sledujte parametry nabízené sítě!! Doporučujeme zvolit sílu vlákna 2 mm. V internetových obchodech s chovatelskými potřebami jsou k dostání sítě různých vůrobců, které většinou neodpovídají požadavkům pro bezpečnost koček. Navíc se záruka, ve většině případů, nevztahuje na případy poškození sítě kočkou. Rozhodně byste se neměli spoléhat na obyčejné sítě proti hmyzu nebo proti holubům (síla vlákna 1mm a méně), které nejsou pevné ani bezpečné a kočka je svými drápky či zoubky snadno poškodí.

Zdroj: https://rozmalka.webnode.cz/site-na-balkon/