7. KDYŽ SI PŘIVEZEME KOTĚ

17.06.2014 11:32

(několik rad od chovatelky Evy Iltisové)

Příjezd do nového domova

je dobré, když se obejde bez větších rodinných shromáždění. Klid na to, aby si kotě mohlo prozkoumat nový domov je velmi důležitý. Zvolíme jednu místnost. Do klidného rohu postavíme nekryté kočičí WC, do jiného misku s vodou (široké dno) a do dalšího misku na granule, které si kotě přiveze z domova. U granulí je důležité nejen to, že je zná, ale i pach domova. Pokud jde o misky, používám porcelán, mělké se širokým dnem, vlastně talíře. Granule jsou u nás i v plechových miskách s protiskluzovou gumičkou po obvodě. Přepravku postavíme před WC, otevřeme dvířka a necháme kotě, aby si samo zvolilo, kdy vyleze a kam se vydá. Pokud jsme kotě přivezli v náručí, doma ho odložíme na WC. Není od věci i v takovém případě ponechat v dosahu otevřenou přepravku, aby si kotě, v případě potřeby mělo kam zalézt. Ostatní členy rodiny se snažme udržet alespoň 1-2 dny z dosahu, aby kotě získalo pach nové rodiny (to pro čtyřnožce) a seznámilo se s novým prostředím. Tím alespoň částečně odstraníme největší překážky (pro psychiku kotěte) při seznamování s dalšími členy nové rodiny. Snažte se s kotětem první dny strávit co nejvíce času, pokud to jde ( nedá- li  najevo, že je unavené, nebo z jiného důvodu chce mít klid). Není vhodné za kotětem stále chodit, mluvit na něj….. na to budete mít celý jeho další život. Nechte ho, aby si samo zvolilo frekvenci kontaktu a čas vaší pozornosti. Být s kotětem v jedné místnosti je ovšem něco jiného. Kotě není zvyklé být samo, dostalo se poprvé v životě z dosahu sourozenců, matky, známého prostředí i lidí a to vše najednou. Nechme na něm, aby se s tím vyrovnalo po svém. Jen buďme na blízku, kdyby se kotě rozhodlo, že nás v této situaci chce mít u sebe. Ne každé kotě se rádo mazlí, ale většina si ráda hraje. Proto je snazší navázat kontakt nějakým mávátkem či jinou hračkou, pokud o ně kotě projeví zájem.  Noc patrně bude chtít kotě strávit s vámi, nejspíš v posteli. Konečně jste jediným jeho „známým“ bodem. Nezapomeňte, že kotě nevydrží přes noc bez použití WC, takže umístit hajzlík i do ložnice (alespoň zpočátku) se vyplatí. Nezapomenout na granule a vodu. Z původního domova jistě budete vědět, jaké maso, konzervy či kapsičky kotě baští.  Tak nezapomenout ani na to.  Tento Itinerář jsem tvořila pro své odchovy. Můžete však přinést koťátko či dospělou kočičku z útulku, kde se jistě nezapomenete vyptat  čím kotě krmili, jaký používalo kočkolit , případně je-li třeba brát ohled na nějaká další specifika.  Pokud jste přinesli domů nalezenou kočičku, či kotě, zůstává na vás, abyste zjistili, co upřednostní.  Venkovní kočičky zpravidla nejsou ve stravě vybíravé, ale většinou je třeba věnovat větší pozornost používání kočičího WC.

WC

jedna kočka rovná se jedno WC plus jedno navíc. To je pro tři kočky 4 WC, pro jednu kočku dvě WC. Mě se to tak osvědčilo. WC čistím dospělým 2x denně, ale u koťat je co vybrat prakticky kdykoli. Nezapomínejte, že kočka je velmi čistotná, do použitého WC chodí nerada. Z domova jsou koťata naučená čistotě (jejich první cesta z porodního boxu vede přes misku s kočkolitem), používám dostatečně velké (rozměr se vždy řídí podle potřeb největší kočky), nekryté  i kryté (bez dvířek)WC. Kočkolit si „dospělci“ vymínili hrudkující Zwerlit,Gimpet , Molly z Intersparu je ideální a bývá často v akci za krásných 59,90 za 10 kg balení,…. vždy bez vůně. WC máme na málo frekventovaných místech, aby při jejich použití měly kočky klid a soukromí., když odkládají to, co nacpaly do bříška.

Krmení

koťata jsou krmena granulemi (pouze pro dospělé, kotěcí u nás oblibu nenašly) značek Royal Canin, Proplan, Taste of Wild , One a Perfecto, Aplaws ), …..znají i jiné značky, protože moji dospělci milují změnu. Nekrmím granule typu Friskiess, Whiskas a podobné sajrajty. Také nikdy nekupuji granule s příchutí ryby, kočkám moc nechutnají, a když, tak jen tak 2-3 dny.
V této skupině se každou chvíli vedou diskuse, jaké granule (konzervy, kapsičky či maso používat, proto doporučuji vaší pozornosti lupu v pravém horním rohu. Po zadání příslušného hesla se vám zobrazí nesčetné příspěvky.
Konzervy jsou poměrně oblíbenou složkou, kupuji bez větší selekce, nedávám je moc často ( 2-3 týdně za předpokladu, že koťata krmím  3x denně). Osobně se domnívám, že za ty peníze, co stojí, je lépe koupit kus masa. Navíc po většině konzerv, při větší konzumaci mívají kočky řidší stolici než je žádoucí. Koťata zpravidla baští všechna „masa“ v konzervě obsažená, ale některé vrhy v pubertě začínají selektovat….
Masa: v podstatě všechna, na která jsem byla schopna narazit. Preferovanými jsou vepřová a kuřecí srdce, kuřecí a krůtí prsa, libové hovězí i vepřové.  Vrh N miluje vařené kuřecí krky. Zkoušela bych různá masa, chutě se časem mění! SYROVÁ!!! Opatrně s mořskými rybami (mimo dalších nebezpečí) jsou většinou slané, což velmi zatěžuje ledviny, játra…. Jistě se nebráním tomu, aby koťata ochutnala různě upravené maso, vždy volím kousky nepříliš kořeněné (jen jako mlsek, nikoli potrava). Dál jsou koťata zvyklá na neředěné 9% ( po jiném se po….)Tatra kondenzované mléko, 18% zakysanou smetanu, tu a tam zobnou nalámané piškoty, rozmačkanou zeleninu z polévky, vločky s kaší, tvarohovou Activii, sýr mívají ráda Lerdamer , o tavené sýry moc nestojí, leda by je mohla olízat třeba z namazaného chleba , …..  jen aby věděla, o co přicházejí, nikdy jako hlavní složku stravy!……základem krmné dávky jsou  kvalitní granule a syrové maso. Granule a VODU musí MÍT KOTĚ K DISPOZICI stále!!!! Ostatní složky zpočátku 3-4 x denně. Nezapomeňte, že nejvíc kočky sní přes noc, takže když dáte večerní dávku masa (konzervu), nechte ji kotěti k dispozici do rána.
Kondenzované Tatra mléko s 9% obsahem tuku je nutností až do té doby, dokud ho kotě ještě přijímá!!!!!! Alternativa je 12% smetana do kávy. NIKDY mléko kravské, nebo to, co je dnes mlékem zváno. Hodně chovatelů má dobré zkušenosti s mlékem kozím.
Pokud jde o pití, milují vodu od kytek, což není vhodné v letním období, kdy se květiny hnojí. Běžně mají na několika místech misky s převařenou vodou. Když vodu nepřevařím, taky se nic nestane. Minerálky neznají, domnívám se, že minerálních látek mají dost v granulích.  Některá koťata ráda Calopet pastu, jejím podáváním jako „mlsku“ nic nezkazíte, pokud kotě „nemlsá“ půl tuby!!! No a takové ty zbytečnosti, za které utratím spoustu peněz, jako jsou různé polštářky (sýrové, masové…), tyčinky…..pokud podlehnete, jako já, doporučuji koupit vždy jedno balení, kdyby se mazlík ošklíbl.  Pokud se neudržíte, nakoupíte spoustu věcí, co vaše kočičky nebudou chtít, vždy je můžete darovat do útulku.
Misky s vodou NIKDY nestojí blízko miskám s potravou. V přírodě myšky taky neloví kočka u vody.

Hračky

nezbytností je škrábadlo s dílem, který je dostatečně dlouhý, aby se na něm mohla protáhnout dospělá kočka!!!! Polštáře a pelíšky jsou většinou oblíbené, ale nejsou nezbytné, kočky dají přednost klidně vašemu šatstvu. Pokud jde o drobné hračky, velký úspěch mají chlupaté, chrastící  myšky s péřovými  ocásky (když něco z nich pozřou není třeba se obávat, kočičí zažívací trakt je uzpůsoben si s peřím a srstí poradit), pěnové balonky, papírové kuličky (nejen oblíbené, ale levné), mávátka s koženými třásněmi nebo peříčky na konci (když není kdo by jimi třásl, kočky si s nimi dovedou hrát i bez vás), pingpongové míčky jsou pro ty, co mají dobré nervy. POZOR na hračky uvázané na provázcích či gumičkách! Nenechávejte s nimi kočky bez dozoru, vzpomínám, že se na gumičce, na jejímž konci byla uvázána hračka málem oběsila Estonia hned druhý den, kdy jsme spolu byly v jejím novém domově. V zásadě lze na tomto poli dost experimentovat. Je dobré vše, co kočku neohrozí (bacha na igelity, celofány a umělé provázky), upoutá její pozornost a zabaví ji v době, kdy se jí nemůžete věnovat.


Údržba 

koťátka jsou naučena na česání kožíšků, stříhání drápků a vědí, že občas přistane do hubičky něco, co jim tam jednoduše podsuneme.  Kožíšky vypadají, že není třeba je česat, ale až je bude třeba česat, koťátka budou zvyklá, nebudou z toho vyjevená. Stříhání drápků je nutnost. Jednak chrání kotě samotné před zatržením přerostlého drápku a pak naše ruce, nohy, záclony, nábytek. No a občasná prohlídka dutiny ústní není na škodu, když je naučená z dětství. Hodí se při kontrole výměny zoubků za zuby, následně při aplikaci prášků třeba na odčervení.

Venčení

pokud se rozhodnete dopřát svému koťátku pobyt a zahradě či venku, na místě bezpečném, chráněném především od psů, mějte na paměti, že moje koťátka vyrostla doma a nikdy nebyla venku. Kočka není malý pes!!!!! Proto v případě, že se něčeho lekne, nehledá záchranu u lidí, ale snaží se spasit útěkem!!!!!!! Vyděšené kotě v neznámém prostředí nezavoláte a většinou ani nechytíte!!!!!! NIKDY neberte kotě ven hned po příjezdu do nového domova. Nejprve mu poskytněte dostatek času, aby se seznámilo s prostředím domova. Teprve po několika týdnech!!!! Až je kotě doma zcela jisté, můžete je vzít na kšírkách ven.  Počítejte s tím, že se bude velmi bát a pokusí se ze situace, kterou nezná a je pro něj zpočátku nepříjemná zachránit úprkem domů. Takže kšírky musí být dostatečně pevné, aby se z nich kotě nevyvléklo!!!! Máte-li domeček se zahrádkou, je lepší počkat, až bude kotě samo ochotné jít ven. Nikdy ho nepouštějte ani na chráněnou zahradu bez dozoru a bez kšír. Obojky jsou zcela nevhodné. Není takový, ze kterého by se kočka nedostala!!!!!
Mám doma dnes již 11 letého kocoura, kastráta, který chodí ven, pokud nejsou doma březí kočky či koťátka. Chodí dodnes na kšírách, i když se nebojí psů ani lidí.  Když jsou kočky březí a koťátka malá (do 4 měsíců) nelze je ošetřit proti vnějším parazitům (blechy, klíšťata), proto nechodí ani Moucín ven i když on ošetřen je. Může se lehce stát, že donese něco domů v kožichu a to si nekousne do něj, ale do mladičkých miminek.  Noa pak se zbavovat blech…nechci si to ani představovat. Před první vycházkou tedy po poradě s veterinářem zakoupit přípravek, který lze aplikovat kotěti ve starším věku. Ze zkušeností kamarádů, co mají i psy, kteří chodit ven prostě musí, doporučuji pudr Bolfo. Spot on je vhodnější pro starší zvířata.

Seznamování s domácími čtyřnožci

Pro budoucí soužití je velmi důležité, aby seznámení s budoucími spoluobyvateli proběhlo co nešetrněji. Proto se k tomuto tématu vracím podrobněji.
Pokud berete kotě či kočičku z chovatelské stanice, máte možnost se podívat, z jakého prostředí pochází a na jaké spolubydlící je zvyklá, případně se vyptat chovatele, jak postupovat nejvhodněji. Stejnou možnost máte i u kočiček z útulku. Pokud jste si přinesli nalezence, nezbude než zkoušet. Čím méně toho o své nové kočičce víte, tím je lepší být opatrnější. V každém případě NIKDY neudělejte tu chybu, že byste nový přírůstek přinesli domů a pustili ho volně po bytě mezi všechny ostatní. VELMI doporučuji separaci v jiné místnosti, jak je popsáno nahoře.  Teprve až si nováček ve své separaci bude zcela jistý. Bude používat WC, pít a spolehlivě baštit, je ten správný čas k tomu, abyste otevřeli dveře a zůstali na stráži. V čase separace stačí nováček nabrat i pach nové rodiny. Tím, že ho budete hladit a následně se půjdete věnovat starousedlíkům, dáte jim možnost se seznámit i s novým pachem kočičky, kterou jste si právě přinesli. Délka tohoto období se odvíjí od povah jednotlivých zvířat. Většinou se stanovuje podle reakcí „nejslabšího článku“, tedy nejméně důvěřivého zvířete. Dospělé kočky bývají nedůvěřivější k malým koťátkům. Vypadá to, jako kdyby se jich báli víc, než dospělých jedinců. Pamatujme, že kočky podléhají instinktům víc než psi, zvláště ty „tulačky“. Protože jim instinkt říká, že kotě má matku a ta je bude bránit, dávají najevo strach a zpočátku se snaží kotě odehnat, aby se vyhnuly případnému matčinu útoku. Jakmile pochopí, že matka nepřišla s kotětem, seznamování bývá rychlé.  Není to neměnné pravidlo, ale mladší kočičky, které nejsou plaché a jsou kastrované, přijímají nového člena rychleji.  Velmi se přimlouvám, abyste se nepokoušeli „sbratřit“ dva dospělé, nekastrované kocoury. Procento úspěchu v tomto případě je mizivé.  Celý proces seznamování nejvíc ovlivňují povahy jednotlivců, kteří mají být seznámeni.  Plachým zvířátkům musíme poskytnout mnohem víc času.  Pokud je doma pes, jistě víte, jak reaguje na kočky. I psi, kteří se venku tváří jako kočkobijci mnohdy svou domácí kočičku přijmou překvapivě snadno. Přesto, doporučuji na první kontakt vzít psa na vodítko neb nikdy nevíme, jak bude reagovat nová kočička a jak na její reakci odpoví pes.

 

Přeji vám klidné seznamování a spokojené soužití.