6.JAK POZNAT KVALITNÍ CHOVATELSKOU STANICI

17.06.2014 14:40

Zdroje:www.adelheidcats.com/info/kote-od-nas-se-vyplati/

Autor: Adéla Kroupová

Článek o koupi mainské mývalí kočky (který platí pro všechny koťátka)

Kotě s průkazem původu

 

Ten, kdo zvířata skutečně miluje, přistupuje k jejich životům zodpovědně. Proto se rozhoduje pouze ze dvou možností:


1.ADOPCE KOČKY z útulku, depozita nebo nevyhovujícího prostředí
To je VŽDY ta nejlepší možnost! Bohužel ne všichni mají na takové zvíře podmínky, nebo ne všichni si coby začátečníci troufají. V naší domácnosti žije krom ušlechtilých koček ještě 2 letý rottweiler Rocky, který byl již jako dospělý pes adoptován z karanténní stanice Zvolen na Slovensku. V útulku byl přesčas a hrozilo mu utracení. Jsem pyšná na svého přítele, že si i přes moje počáteční obavy psa osvojil. Rocky je skvělý kamarád a výborný hlídač.

2. ZAKOUPENÍ ZVÍŘETE V KVALITNÍ CHOVATELSKÉ STANICI aneb SKVĚLÉ KOTĚ SKVĚLÝM LIDEM!
V naší stanici se nesoustředíme jenom na exteriér, na to, abychom produkovali nádherná, typová a velká koťata, ale zajímá nás také povaha našich mazlíčků. Mainská mývalí kočka by měla svým temperamentem, inteligencí i vesměs na kočku extravertní povahou odpovídat ideálnímu rodinnému zvířeti. Proč jsou naše kočky tak skvělé? Především proto, že s nimi trávíme spoustu času a snažíme se je od útlého dětství vychovávat. Věříme na to, že co do kočky vložíš, to se ti tisíckrát vrátí.:)
Koupě mazlíčka s průkazem původu (PP) získáváme oproti koupi zvířete “bez papírů” řadu výhod. Především je tu KUPNÍ SMLOUVA, která by měla ochránit obě strany prodeje. Prodávající se smluvně zavazuje k tomu, že prodává kotě zdravé, že jde o typického představitele plemene a že zvíře pochází po rodičích, které tímto smluvně garantuje. Naopak kupující deklaruje to, že se dokáže o zvíře řádně postarat, že mu zajistí celoživotní domov, lásku a péči. Naše heslo je: Skvělé kotě skvělým lidem!

 

Krásu  a zdraví našich koček podporujeme mimo jiné přílivem čerstvé krve - IMPORTY ZVÍŘAT ZE ZAHRANIČÍ. Momentálně v Adelheid žíjí mainky narozené v Německu, Dánsku, Polsku, Francii a nově chystáme i dovoz ze země původu plemene, z USA, kde se nám po letech snažení podařilo získat chovatelského partnera. Zároveň jsme v Čechách jedna z mála stanic, která vystavuje pod hlavičkou dvou mezinárodních organizací – evropské FIFE a americké TICA. Na výstavy TICA jezdíme výhradně do zahraničí.

KAŽDÝ SERIÓZNÍ CHOVATEL MÁ SVŮJ CHOV TESTOVÁN NA BĚŽNÉ CHOROBY PLEMENE. U nás je to z genetických chorob především HCM a PKD. Virová a bakteriální onemocnění řešíme v konzultacích s naší veterinářkou a zasíláním vzorků do laboratoří. Náš chov je ale především řádně proočkován. Používáme vakcíny Purevax. Hlavním veterinářem chovatelské stanice Adelheid je MVDr.Gabriela Vidímová. Testování našich koček provádíme v laboratořích Sevaron, Genomia, Laboklin (Německo), Animal DNA (Austrálie) a nově i v USA v NC State University, kde působí Dr.Meurs. Za homeopatické konzultace děkujeme naší kamarádce Aleně Pávkové.

 

Kupující u nás automaticky získává záruku CELOŽIVOTNÍHO PORADENSKÉHO SERVISU v jakýchkoli oblastech, které se kotěte a života s ním týkají. Jsme malá stanice, nabízíme INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP ke každému novému zájemci a zvláštní pomoc začátečníkům. Pro ně máme připraven základní úvod do života s mainskou mývalí kočkou, případně se jim snažíme vybrat “koťátko na míru”, tedy takové kotě, které by nejlépe splnilo jejich představy a harmonicky doplnilo jejich rodinu. V této oblasti máme za sebou i velmi dobré výsledky například v rámci umístění našeho kocourka k dítěti s lehkou formou autismu.

JAK POZNÁM KVALITNÍ CHOVATELSKOU STANICI?
Chov mainských mývalích koček se stal v České republice hitem. Spousta lidí se rozhodlo, že je to skvělá možnost přivýdělku. Naše stanice vznikla jako hobby stanice a nikdy to nebude jinak. Její provoz částečně dotujeme.
 

Aneb POCTIVÝ CHOV a jeho znaky:
- rozumný počet zvířat – Vždy samozřejmě záleží také na podmínkách, ve kterých kočky žijí. Ale magická hranice je někde kolem deseti chovných jedinců. Je dobré mít na paměti, že velká koncentrace koček s sebou nese zvýšená zdravotní rizika. Některé chovatelské stanice včetně té naší, řeší stavy zvířat tím, že některá svá chovná zvířata umisťují v náhradních rodinách. Každá kočička potřebuje dostatek lidské pozornosti a lásky.
Bohužel existují stanice, jejíchž skutečné objemy, tedy počet jedinců v chovu, ani nezjistíte. Neuvádějí je na svých stránkách, nebo je záměrně tají.
- dobré chovatelské podmínky – Přestože i naše stanice začínala s chovem koček v činžovním bytě, cítili jsme, že pro větší skupinu koček to zcela ideální není. Nyní žijeme v domku na Praze-západ. Naše kočky si užívají venkovského vzduchu v nově postavené venkovní voliéře. Časem plánujeme výstavbu nejen dalších voliér, ale i chráněné zahrady. Samozřejmě, že chovat se dá velmi dobře i v bytových podmínkách. Jen dle našeho názoru nesmí počet zvířat přesáhnout rozumnou hranici. Každá kočka potřebuje nejen jídlo, lásku a péči, ale také životní prostor! Koncentrace většího počtu koček na několika metrech čtverečních vede k jejich psychickému strádání.
- návstěva možná – Seriózní chovatel by neměl mít problém s tím vám svůj chov a chovné kočky ukázat. Po předchozí telefonické domluvě vás u nás rádi uvítáme. Některé naše chovné kočky mají již své fanoušky, kteří netrpělivě čekají, až se narodí jejich vytoužené koťáko.
- testovaný chov – Chovatel má svůj chov řádně testován v rámci chorob, kterými dané plemeno trpí. O zdravotní problematice je schopen mluvit, má patřičné informace a výsledky testů zveřejňuje na svých webových stránkách.
- zvířata v chovatelské stanici – Jsou vizitkou každého chovatele. Neměla by vykazovat známky onemocněné, být uslzená a zanedbaná. Častým jevem je také to, že si začínající chovatel nakoupí většinu svého chovného materiálu v jedné jediné chovatelské stanici. Jeho genetická základna a kombinatorní možnosti jsou následně značně okleštěné.
- webové stránky – Jsou vizitkou každého chovatele. Stejně tak fotky koček a koťat.
- znalosti chovatele – NEJDŮLEŽITĚJŠÍ!!! Bohužel s přibývající oblibou mainských mývalích koček vzrostl počet lidí, kteří se chtějí jejich chovem zabývat. Ne všichni jsou však k tomu kompetentní a rozhodně si neuvědomují, že chovatelství není jen o tom, “produkovat krásná koťátka”. Pokud chovatel, kterého si vyberete, není schopen odpovědět na základní otázky týkající se plemene, chovu, někdy ani rodokmenu svých koťat – nezná třeba ani jména prarodičů, neví nic o základních možných onemocněních, o inbreedingu čili příbuzenské plemenitbě a jejich možných negativní vlivech na zdraví kotěte … PRCHEJTE! Ocitli jste se u množitele a ne chovatele. Jak vám potom takový člověk zaručí, že je kotě zdravé a že pochází z nepříbuzného spojení, když ani neví na čem vlastně chová?
- vstřícné jednání – Budete si kupovat kočičku od někoho, kdo vás hned při prvním telefonickém kontaktu pouučuje, je arogantní a tváří se jako ten nejlepší chovatel na světě? Nedělejte to. Ti nejlepší jsou ve skutečnosti vždy skromní. Dobré zboží se chválí samo. Platí to u filmu, u divadla, tak proč by to nemělo platit u koček? Nebo vás váš chovatel naopak bere jako housku na krámě a doufá v co nejrychlejší odbavení? Dost! Chtějte za svoje peníze nejen krásné kotě, ale i dobrý přístup a kvalitní chovatelský servis.
- dobrý kredit stanice aneb výstavní úspěchy – Bohužel se nedá jednoznačně říct, že čím více pohárů, tím lepší stanice. Kočky chovám skoro 5 let, v chovatelském prostředí jsem se narodila a na výstavy chodila odmalička. Bohužel se stoupající oblibou toho kterého plemene vždy roste a posiluje nějaká konkrétní chovatelská lobby. Navíc je úspěch na výstavách ovlivněn mnoha dalšími faktory – úpravou srsti, rozložením barev u zvířete, momentální kondicí zvířete, konkurencí … a mimo jiné i velkým štěstím.
Shows are face time! Výstavy jsou hlavně o lidech, pak až o kráse našich zvířat. Přesto k chovatelství patří.
V naší stanici jsme se rozhodli jezdit paralelně dvě soutěže – FIFE a TICA – jejíchž výsledky se vzájemně nezapočítávají. Cestu k vysokým titulům budeme mít proto dvojnásobně dlouhou a těžkou. Nicméně, nevadí. Jednoduše dosažený úspěch by nás stejně netěšil. Takto máme možnost poznat více koček, více chovatelů, nasbírat více informací. A to je, oč tu běží, přece?:)

Proč si nepořídit kotě bez PP, když je o půlku levnější? Aneb ODSTRAŠUJÍCÍ PŘÍPADY!
V České republice se množí případy koťat mainských mývalích koček bez PP. Nedávno nám volala paní, která si pořídila za 5tis.kč koťátko mainské kočky bez PP, byla něšťastná a naprosto vystrašená. Za svých 5tis.kč si domů donesla kotě s poloviční váhou, než mají v tom věku naše koťata, hubené a ve špatném výživovém stavu. Okamžitá návstěva veterináře ji neminula. Pokud si chcete ušetřit zbytečný stres a zklamání z toho, co nakonec z vašeho bezpapíráčka vlastně vyroste, zda jeho pořízením neohrozíte nakonec zdraví své i vaší rodiny, řiďte se prosím raději body 1. a 2. v tomto textu. Chytrý člověk investuje opravdu chytře. Koupě kočky znamená 15let života v její společnosti. Kupovat si zvíře bez PP není ani chytré, ani cool:)
To, co zde slovenští kolegové píší o psech, platí stejně i pro kočky. Mainské mývalí kočky se staly celoevropsky oblíbeným plemenem, takže jsou stejně jako britské a perské kočky častými oběťmi množitelů! Prosím, pomozte ignorováním inzerátů o prodeji čistokrevných koček bez PP tohle peklo zastavit! KLIK

množírny.jpg (159,3 kB)