PŘIPRAVUJEME - databáze koček testovaných na HCM a PKD

14.08.2012 16:01
Ve spolupráci s panem Fojtíkem (www.mooncat.cz) připravujeme databázi chovných koček negativně testovaných na HCM a PKD. Oba dva NEJSME chovatelé a nemáme tedy žádné vazby na to, abychom uveřejňovali výsledky nepodložené či podle našich kamarádů či (ne)kamarádů chovatelů.
 
Jedná se proto o nezávislou databázi, která není aktivitou chovatelů, ale zejména osob, kterým jde o co možná největší zamezení šíření těchto nemocí vinou nezodpovědných množitelů a chovatelů. Jedná se nám o vybudování sítě solidních chovatelů, kterým jde zejména o zdravý chov a tak vytvoříme postupně databázi pravidelně vyšetřovaných kočiček a kocourků z chovu, ale také kastrátů, i pozitivních jedinců, kteří nikdy do chovu nezasáhli a kočiček na HCM uhynulých.  Do databáze budeme přidávat kočičky po zaslání průkazu původu, certifikátu odborného veterináře o genetickém vyšetření kočky (PKD) a sonografických, případně genetických vyšetření (HCM). Na certifikátech musí být vždy uvedena jasná identifikace zvířete - tedy číslo mikročipu. V případě, že někdo má průkaz původu kočky v databázi pPawpeds, stačí link na příslušný rodokmen. Certifikáty NEBUDOU zveřejňovány, pouze archivovány pro ověření pravdivosti tak, aby databáze nebyla zpochybňována, jako tomu bylo při minulých pokusech o vytvoření české databáze HCM a PKD. Zveřejněn bude pouze průkaz původu vyšetřeného jedince, aby se daly snáze vysledovat linie, které HCM nesou. Pokud chce někdo uveřejnit kočičku, která má onemocnění HCM, ale není čipována a majitelé si nenechali vystavit certifikát, může tak učinit pouze CHOVATEL daného zvířete, abychom zabránili nepodloženému vyřizování si účtů.
 
Databáze bude rozdělena podle plemen. V databázi budou uvedena jména koček, chovatelská stanice, narození, data a druhy testů a jméno veterinárního lékaře, který testy prováděl. Bude ji spravovat pan Fojtík a pravidelně aktualizovat. Kočky budou do databáze zařazeny po zaslání požadovaných dokumentů majitelem nebo chovatelem kočky. Zpracování veškerých údajů si vyžádá nějaký čas, proto prosíme o trpělivost.
 
Pokud zde najdete kočiček málo, je to tím, ža do databáze budou zařazeny kočky chovatelů, kteří o to mají sami zájem. Ale vy budete mít jistotu, že jsou skutečně prověřené a jejich chovatelé dělají vše pro to, abyste od nich dostali zdravá koťátka. Doufáme, že časem se osvěta rozšíří a informace zde budou přibývat.
 
Databáze bude k dispozici na stránkách www.mooncat.cz a na stránkách www.goisovka.cz. Během srpna přidáme další informace, kam zasílat certifikáty zájemců o přidání do databáze.