Proč si koupit kotě s PP

24.02.2013 14:29

Zdroj: webový portál kocky-online.cz p.cz/jportal/articles.phtml?op=read&id=70

Autorkou textu je paní Alena Vaňousová, majitelka chovatelské stanice Z Lužinek.

 

Proč si koupit kotě s PP


Mnoho chovatelů si myslí, že dobrovolní pracovníci útulků nemají chovatele rádi. To je omyl - chovatele, kteří dodržují chovný řád a produkují několik opečovávaných koťat ročně, máme velmi rádi. Jednou z takových chovatelek je i majitelka chovatelské stanice britských koček Z Lužinek, která nám poskytla laskavé svolení ke zveřejnění jejího vysvětlení, proč všechna koťata z její chovatelské stanice - i ta, která nečeká výstavní kariéra - odcházejí k novým majitelům s průkazem původu (PP).
Alena Vaňousová (2.9.2002)

V naší chovatelské stanici odchováváme pouze koťata s PP. Koťata bez PP nemáme a ani v budoucnu mít nebudeme. Protože mi však stále volají zájemci o koťata bez PP, rozhodla jsem se napsat toto povídání:

 

O koťatech s PP "na mazla"
Většina zájemců o kotě si myslí, že s koťátkem s PP musí chodit na výstavy, popř. plodit koťata, ale není to pravda. Některá koťata s PP  jsou v tzv. pet kvalitě - to jsou koťata, která sice mají PP, ale nemají exteriérové předpoklady v dnešní silné konkurenci uspět na výstavách, a proto nejsou ani vhodná na chov. Nemusí to být nijak závažná vada, např. pokud má jednobarevné kotě někde na těle malou bílou skvrnku, nemůže se zúčastňovat výstav. Také koťata v barevných varietách s bílou, která mají méně než 1/3 povrchu těla bílou, nemají na výstavě šanci. Někdy ani není možno konkrétně říci, o jakou jde vadu, ale celkový typ kotěte, tvar hlavy, kvalita srsti apod. nedává koťátku předpoklady k úspěchu na výstavách a v chovu. Jinak jsou tato koťata zdravotně i jinak zcela v pořádku.

Jejich cena se v mojí chovatelské stanici pohybuje podle barvy a kvality kotěte, i podle typu vady již asi od 4000 Kč. Je to cena za kotě s PP, s přetiskem "NEVHODNÉ K CHOVU", které je zdravé, minimálně 2x odčervené, očkované (jen kompletní očkování jednoho kotěte stojí cca 800 Kč), krmené kvalitní a rozmanitou stravou. V době odběru jsou koťata vždy naučená vykonávat potřebu na kočičí toaletu, zvyklá na každodenní kontakt s člověkem, připravená na život v rodině.

Ke každému koťátku dostanete ještě malou výbavičku a očkovací průkaz. Samozřejmostí je kupní smlouva, v níž se nový majitel zaváže, že nebude odchovávat koťata s PP ani bez PP a že po dosažení věku vhodného pro kastraci nechá zvíře vykastrovat. Každému koťátku a jeho majiteli poskytnu i chovatelský servis. To znamená, že se snažím zůstat se všemi novými majiteli koťat v kontaktu - ať už se věnují chovu, nebo mají jen mazlíčka - a poradit jim se vším, co by mohli potřebovat. Snažím se také sledovat zdravotní stav "svých" koťátek, po celou dobu jejich života.

Všechny moje chovné kočky i chovný kocour jsou bez genetických vad a  mají kromě běžných očkování i očkování na FeLV a negativní testy na FIP a další vyšetření na dědičné, nebo pohlavně přenosné nemoci. Mají minimálně titul šampion. Jejich spojení je většinou vyzkoušené a rodí se z něj zdravá koťata. Navíc jsem v kontaktu i s chovateli, od nichž mám svá chovná zvířata.

... a o "čistokrevných koťatech bez PP"
Kotě bez PP sice koupíte o něco levněji, má to však několik ale: nemáte záruku, že jde skutečně o kotě daného plemene, může jít o křížence. Koťata většinou buď nejsou očkovaná vůbec, nebo mají jen jednu ze tří injekcí.

Koťata bez PP mohou být po rodičích (někdy i s PP), kteří mají genetickou nebo exteriérovou vadu, která by je vylučovala z chovu koťat s PP, popřípadě jsou z vrhů nad počet povolený chovným řádem - tři vrhy za dva roky od jedné chovné kočky (časté porody se samozřejmě projeví na zdraví kočky i odchovaných koťat).

Nakonec zjistíte, že to, co ušetříte na kupní ceně, nakonec stejně zaplatíte buď při návštěvách veterináře, nebo např. za dietní stravu pro svou kočku. Kočka je závazek cca na 13 - 18 let a pořizovací cena je minimum, co do ní investujete. Zamyslete se nad tím, jestli se vám taková "úspora" opravdu vyplatí....

O chovatelích a návštěvách
Chovatelé, kteří chovají koťata s PP, jsou vázáni chovným řádem a musí dodržovat určitá pravidla. O kvalitě péče si nejlépe můžete udělat obrázek při návštěvě chovatele. Proto každému zájemci o kotě doporučuji nejdříve nezávazně navštívit třeba i několik chovatelů a dobře si prohlédnout prostředí, ve kterém jejich kočky žijí. Správný chovatel to jistě pochopí.

Pokud jsou koťata již na světě, dbejte, aby vám je chovatel ukázal v jejich pelíšku spolu s matkou a sourozenci - pozor na jedno kotě odněkud  přinesené. Dobře si prohlédněte kotě i jeho matku - popřípadě otce - i další kočky v bytě. Měli by být čistí a upravení, nemělo by jim téci z nosu a očí, neměli by mít špinavé uši a okolí řitního otvoru, zacuchanou a špinavou srst, na miskách by neměly být oschlé zbytky potravy. Kočky by neměly být příliš vyplašené, i když si od vás, jako od cizího člověka, budou jistě udržovat určitý odstup. Pokud nebydlí chovatel příliš daleko, udělejte si čas, přijďte se na své kotě podívat víckrát.

Uvidíte jak roste, můžete si je vyfotografovat, kotě si může lépe zvyknout na vaši přítomnost a váš pach. Navíc se také můžete lépe seznámit s chovatelem.

Uvědomte si, že s koťátkem si vlastně kupujete i jeho chovatele a když zjistíte, že si dobře rozumíte a může vzniknout přátelství, které prospívá oběma stranám, ale hlavně koťátku. Já jsem takto získala již několik dobrých přátel. Chodím k nim navštěvovat své drobečky, ze kterých mezitím vyrostli desetikiloví kocouři nebo líbezné kočičky, oni se naopak chodí dívat ke mě na další kočičí přírůstky.

Novým majitelům mých koťátek, kteří se rovněž chtěli začít věnovat tomuto krásnému koníčku, jsem se vždy snažila poradit v jejich chovatelských začátcích a stále se s nimi ráda setkávám na výstavách i jinde. Pokud je to možné, snažím se sledovat i další generace potomků mých odchovů, abych věděla, které vlastnosti mých koček se přenášejí do dalších generací.