1. Vhodné rostliny pro kočky

17.06.2014 14:02

Autor: Alena Pávková

Vhodné rostliny pro kočky       

Všechny kočky požírají trávu nebo jiné kytky. Je na nás zajistit, aby to byly ty vhodné pro ně. Kočka to dělá hlavně ze zdravotních důvodů. Pojídáním trávy si totiž doplňuje vitamíny a efektivně si  pročišťuje žaludek od nechtěného obsahu (chuchvalců srsti- bezoárů) .
Pokud umožňujete kočce chodit ven, nemusíte si s trávou dělat starosti. Kočka si najde vhodnou dobrotu sama. Jen dávejte pozor, abyste váš trávník nestříkali závadnými prostředky a nezpůsobili tak kočce zdravotní problémy.

O zelený doplněk stravy byste se měli postarat, pokud vlastníte kočku bez možnosti chodit ven. Kočka, která nemá přístup k zelené trávě, může začít okusovat rostliny, které pro ni mohou být jedovaté (viz článek o nevhodných rostlinách pro kočky). 
Ve volné přírodě kočkám nejvíce chutná tráva s dlouhými tvrdými a ostrými stébly. Takový drn si můžete vyrýpnout a zasadit ve větším květináči a budete mít celoročně skvělé zelené krmení pro kočku (jen to musí být drn ze zdravého životného prostředí).

Jiné alternativy:

Kočičí tráva

Pro pohodlnější majitele existuje trávník pro kočky (většinou se jedná o zasazené obiloviny), který si můžete zakoupit v prodejně s chovatelskými potřebami. Když máte štěstí, tak vám za pár dní vyroste šťavnatý a hustý porost. Je to asi ta nejjednodušší ale i nejdražší možnost.
              
    

 

Šáchor


Šáchoru existuje asi 400 druhů, pochází z Egypta, vyžaduje hodně světla bez přímého slunečního svitu a hodně, hodně vody. Prakticky musí neustále stát ve vodě, protože je to bahenní rostlina. Vyhovuje mu běžná pokojová teplota okolo 20°C a vlhký vzduch (v paneláku rostlinku rosíme). Některé větší druhy dorůstají až 150cm a konce listů se rozevírají do typického vějíře. Koupený šáchor pak ještě osprchujte, abyste ho zbavili případného postřiku. Kočky báchor milují, dokáží ho „okousat“ během chvilky. Proto je vhodné ho dávat někam !vzpamatovat se“ mimo dosah koček.
             

 

Šanta

Šanta kočičí (lat. Nepeta cataria, anglicky Common Catnip) je rostlina z čeledi hluchavkovitých, Lamiaceae, vzdálená příbuzná marihuany. Ve světě je známá pro svoji schopnost dostat kočky do nálady. Šanta se kdysi pěstovala běžně i u nás jako léčivá rostlina. Můžete se s ní proto setkat také pod jmény máta kočičí, dunda, kocourník, melisa, ožanka nebo marulka. Pravdou ale je, že dnes ji nejspíše najdete pod anglickým názvem catnip, který používá většina obchodů. Pěstovat šantu je snadné.  Vyhovuje ji nejvíce slunce nebo polostín. Rozsazena má být po 30 cm, na podzim se má hluboko seříznout. Šanta se dá pěstovat i v bytě.

Šanta a kočky

Na kočky působí zejména látka nepelakton, která se vyskytuje v listech a stonku. Šanta dále obsahuje karvakrol, thymol, citral, kyselinu nepetovou, látky iridoidního charakteru, glykosidicky vázané hořčiny apod. šantě se někdy říká „kočičí kokain“. Vědci tvrdí, že látka nepelakton obsažená v šantě je přibližně desetkrát účinnější odpuzovač komárů než DEET, což je aktivní látka použitá ve většině repelentů. Bylo zjištěno, že šanta odpuzuje také šváby, nemají ji rády krysy a myši a že se místům, kde roste, vyhýbají.

Nepelakton má halucinogenní účinky. Podle některých názorů je jeho účinek podobný LSD, podle jiných spíše marihuaně. Protože způsobuje válení se koček po podlaze, což je u koček (samic) projev říje, myslelo se, že působí jako afrodisiakum. Je to ale málo pravděpodobné, protože to samé způsobuje také u kocourů. Pravděpodobně tedy kočka reaguje na „příjemné“ feromony, které se uvolňují během kočičích námluv a dalších sexuálních aktivit. U koček se ale projevuje také nesexuální chování, hraní si, pronásledování a lovení. Nálada vyvolaná šantou trvá asi pět až deset minut. Zajímavé je, že přičichnutí k šantě kočku stimuluje, ale po snězení funguje šanta naopak jako sedativum.

Šanta působí asi na polovinu koček a i na tuto polovinu působí s velice různou intenzitou. Nebyl zaznamenán žádný rozdíl mezi kočkami a kocoury, ať už kastrovanými nebo nekastrovanými. Šanta vůbec nepůsobí na koťata mladší 8 týdnů, naopak, často projevují k šantě odpor. Reakce na šantu se zdá být dědičná. Vlastní působení šanty se liší kočka od kočky: jedna může slintat a válet se po podlaze, další může být najednou hyperaktivní, některá dokonce agresivní a může po šantě vyhledávat souboje s ostatními kočkami.

 

Šanta je pro kočky neškodná. Nelze se jí předávkovat, protože většina koček ví, kdy má dost a další už odmítnou. Šanta nemá žádné vedlejší účinky a není návyková. Šantu mohou spolu s kočkami užívat i lidé. :D Čerstvé listy je možné použít do salátů, ze sušených květů a listů se vaří dobrý čaj. Je potvrzeno, že šanta funguje jako anestetikum, má protirevmatické účinky, je to antispasmotikum, lék proti nadýmání, je močopudná, působí proti bolestem svalů, nastydnutí kloubů, proti hemoroidům a bolesti zubů. Obsahuje vitamín C. Nálev pomáhá při horečkách a nachlazení, proti bolení hlavy, při zkaženém žaludku a jako mírné sedativum. Vyvolává spánek a pocení, tělesnou teplotu ale nezvyšuje. Nálevy ze šanty kočičí také pomáhají uvolnit ucpaný nos. Studie dále ukazují, že šanta má hojivé účinky na řezné rány. Rozdrcené čerstvé listy se navlhčí a přiloží na ránu.
        
Obilí

Kočičky milují i nejrůznější druhy obilí. Nejvhodnější je pšenice nebo ječmen a oves.

Bylinky


Kočky většinou nepohrdnou ani bylinkami, jako je pažitka, tymián, kozlík lékařský, šalvěj, meduňka.



Zelenec

 

Potřebuje dostatek světla, ale na jaře nesnáší přímé slunce. Postupně si však přivykne a přes léto už tolik nevadí. Teploty přes léto snáší vysoké, přes zimu stačí 10°C. Zálivka v létě vydatná, v zimě podle teploty omezená. Rostlinu rozmnožujeme dělením trsů a nebo ze šlahounů

Zelenec chocholatý způsobí nutkání k zvracení a nevolnost, výborně se tedy hodí jako náhrada kočičí trávy k umožnění vyvrhnutí spolknutých chlupů. Jediná nevýhoda: Tyto rostliny přijímají jedovaté látky ze vzduchu, ihned předávají například nikotin dál na kočky.

 

  

Kozlík lékařský

 

Kozlík je vytrvalá bylina, která je u nás běžně rozšířená a dorůstá až do výšky 150 cm. Je též nazýván „baldrián“.
Má uklidňující a uvolňující účinek zejména při srdečních neurozách (úzkost, bušení srdce, strach ze zkoušek), při nervovém vyčerpání, nespavosti způsobené přepracováním, při migrenách, žaludečních neurozách, tiší bolesti, uvolňuje křeče, má příznivé účinky na poruchy štítné žlázy, při potížích v době přechodu. Kozlík lékařský byl v minulosti nazýván certikus, kočičí kořen, kozelec, kozlíček, kozlíček malý, odolenový kořen, valeriana... Kočičí kořen se říká kozlíku proto, že svou výraznou vůní láká kočky a ty se v něm velice rády povalují. Kozlík má na kočky i motivující účinek. Silice, alkaloidy, třísloviny a valepotriáty ve vzájemném působení vybízejí kočky k milování. Tato intenzivní vůně má na lidi spíše opačný účinek.

 

Pokojový bambus (Pogonatherum paniceum).

Pokojový bambus (Pogonatherum paniceum) patří mezi trávovité rostliny. I přes zmíněný název má rostlina botanicky blíže k cukrové třtině. Pochází z tropické východní Asie a Austrálie. Bambusy mají rády vlhko, proto v letních parnech rostliny jednou týdně orosíme. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 85%. Bambusy jsou botanicky řazeny mezi trávy a je známo, že kočky i psy trávu vyhledávají pro napravení trávení. Bambusy, jejichž výhonky jsou nasládlé a tyto se používají vysloveně ke kulinářským účelům.

Callisia repens

Pokojová rostlina, snášející v zimě i nižší teplotu(12-15°C) s omezenou zálivkou. Vyžaduje vysokou vzdušnou vlhkost, proto rostlinu často rosíme. Pod obchodním názvem GOOLIWOOG se prodává jako doplňkové krmivo pro vaše domácí miláčky(ptáky, plazy, kočky, želvy, morčata a králíky). Účinné látky jsou flavonidy, kvercetin, kampferol, fytosteroly, kyselina g-linoleová, vitaminy skupiny B a C. Dále minerální látky, železo, vápník, chrom, bor, měď a selen. Stimuluje imunitní systém. Pomáhá proti škodlivým mikroorganismům. Užívá se při cukrovce, leukemii, rakovinových onemocněních, osteochondroze, chronické pankreatitidě a ženských nemocech. Též při onemocnění sleziny, žaludku, tenkého střeva a nemocech žlučových cest. Zmenšuje otok průdušek u astmatiků. Šťáva dobře hojí rány, spáleniny a jiné kožní nemoci.

 

Ožanka kočičí (Teucrium marum)

podobně jako šanta kočičí působí i ožanka na kočky neodolatelně přitažlivě. Silná vůně působí na kočky jako silné afrodisiakum, kočky se v ní válejí a umí jí zcela zničit.

Jedná se o malý dřevitý keř s velmi vonnými listy a růžovými květy s čeledi hluchavkovitých. U nás se pěstuje jako pokojová léčivka,která má ráda přes léto letnění na plném slunci. Při letnění zelené listy zmodrají.

Užívá se nálev z kvetoucí nati . Léčebně patří mezi nejlepší léčivky na žlučník. Přispívá také k úpravě a zlepšení zažívání při poruchách trávení a konzumaci mastných potravin. Už jsem zaznamenala, že se přidává do krmení pro kočky.

Homeopaticky se ožanka používá na polypy (nosní, na děloze), chronické nosní katary. Tento lék je pouze na lékařský předpis.


Nechcete dávat kočkám rostliny?  Alternativa je pasta

Alternativou pro pokrytí potřeby zelených rostlin jsou speciální pasty. Existují pasty přímo proti trichobezoárům (smotkům chlupů), které pomáhají průchodnosti spolykané srsti trávicím ústrojím nebo pasty a tabletky s obsahem trávy.
        
    


  

Zdroj: www.ceskekocky.eu/cz/uvod.htm