5. O ČEM JE CHOV KOČEK ANEB MÝTY O CHOVATELÍCH

17.06.2014 14:34

 

Bohužel se často setkáváme s názorem, že chovatel, který prodává koťata, svá zvířata nemiluje, využívá je k množení koťat, za která pak dostává těžké peníze, a žije si ze zisků z prodeje. Na tomto místě bychom proto rádi uvedli věci na pravou míru.

Cílem chovu je šlechtění. To znamená, že každý chovatel se především snaží zvýšit kvalitu koček plemene, které chová. Snaží se zlepšit jejich typ, kvalitu vybarvení, prostě snaží se, aby zvířata z jeho stanice co nejvíc odpovídala standardu, který je pro každé plemeno vypracován. Práce je to náročná, je na mnoho let, a ne vždy se daří. To ovšem neznamená, že by chovatel koťata, která se exteriérově "nepovedou", utrácel nebo se jich nějak zbavoval. I taková koťata dostanou průkaz původu a bývají prodávána jako mazlíci za symbolickou cenu. I takovým se chovatel snaží najít dobrý domov. Chovatel tráví svůj volný čas často na výstavách, dále musí mít dobře nastudovány standardy svého plemene, musí znát dobře genetiku, musí znát do detailu české i zahraniční linie svého plemene, aby mohl vybírat kvalitní jedince ke spáření. Musí tak ovládat i cizí jazyk, dnes bývá pro spoustu chovatelů velkým handicapem, pokud neumí alespoň anglicky. A každý den musí mít čas na své svěřence, musí jim nejen dát najíst, vyčistit jim záchod a pelíšek, ale musí se s nimi i mazlit a hrát si s nimi, protože i vyrovnaná povaha kočky je to, co z ní dělá milého a komunikativního společníka.

Náklady na chov vysoce převyšují zisky z prodeje koťat. Chovatel platí nemalé peníze za veterinární péči pro svá zvířata, za krmivo (a krmit musí nejen chovná zvířata, ale i ta, která už pro chov nepoužívá a která u něj spokojeně tráví svůj "důchod", kočka se dožívá běžně i 15-20 let a po celou tu dobu o ni musí být postaráno), za stelivo, výstavy, krytí a další. Svůj chov nechává testovat na různé nemoci, i dědičné (a genetické testy se ve velké většině provádí v zahraničí). Někdy se stane, že za celý rok neodchová kotě, ale náklady má vždycky. Obecně lze říci, že chovatelská stanice je ztrátová, když je hodně dobrý rok, tak se dostane s hospodařením na nulu. Pro zajímavost uvádím běžné ceny jednotlivých věcí, které jsou nezbytné:

 

Kvalitní krmivo (Hills, Royal Canine, Iams, Eukanuba a podobné) 15 kg okolo 1800 Kč, běžně velká chovatelská stanice (tj. kolem 6 koček) spotřebuje toto množství cca za 2-3 měsíce (záleží na "žravosti" koček :-)), dále konzervy, syrové maso, různé doplňky tuto cenu ještě navyšují, běžná konzerva kvalitnějšího krmiva stojí kolem 30 Kč, ceny syrového kuřecího a hovězího zná každý.

Stelivo průměrné kvality 5 kg okolo 60 Kč, běžná stanice spotřebuje ročně okolo 400 kg steliva. Existují i steliva s nižší spotřebou, která jsou ovšem podstatně dražší.

 

Kompletní očkování koťat tou nejlepší vakcínou okolo 2000 Kč za jedno kotě

Mikročip a Pet Passport, který dnes nahrazuje očkovací průkaz, okolo 800 Kč za jedno kotě

 

Testy na různé choroby FeLV společně s FIV okolo 600 Kč, nutné opakovat u zvířat, která byla na krytí jinde než doma, genetické testy na některé dědičné choroby kolem 1800 Kč, výhodou je, že pokud jsou testovaní rodiče, není nutné testovat potomky.

Další veterinární péče - odčervování, léčení případných onemocnění - to se nevyhne nikomu, kastrace koček, které už chovatel dále nepoužívá pro chov - nelze jednotně stanovit průměrnou cenu, obecně odčervovací tabletky stojí necelou stovku, kastrace kocoura kolem 500 Kč, kastrace kočky je dražší a cena závisí na použité anestezii, může se vyšplhat i na 1000 Kč.

 

Krytí - pokud nemá chovatel svého kocoura a kryje kočky jinde, musí zaplatit - většinou se ceny za krytí u nás pohybují v rozmezí 1-5000 Kčza 1 kotě, které se narodí - pokud je tedy koťat víc, cena se násobí. V zahraničí bývají ceny za krytí podstatně vyšší a začínají obecně na9000 Kč, většinou se ale u vysoce kvalitních jedinců pohybují v desítkách tisíc.

Výstavy - patrně finančně nejnáročnější položka. Chovatel platí poplatek, tzv. klecné, které v ČR a SR činí v průměru kolem 600 Kč za den a kočku, v zahraničí kolem 900 Kč, na světové výstavě kolem 2000 Kč za jednu kočku. Pro trvalou chovnost musí kočka absolvovat minimálně tři výstavy, pro nejvyšší titul, který lze na výstavách získat, musí absolvovat výstav 21 (a to za předpokladu, že je na všech výstavách úspěšná!!!). Do nákladů je zapotřebí započítat i cestovné a ubytování.

 

Pro srovnání, vystavení jednoho průkazu původu na plemenné knize stojí 150 Kč, můžete si tedy spočítat, že PP skutečně není to, co dělá cenu kotěte.

Dále je potřeba si uvědomit, že chovatel často musí své chovné zvíře dovézt ze zahraničí, kde je jeho pořizovací cena mnohem vyšší, než u nás.

 

Pro srovnání, chovatel velkou část svých koťat prodá na mazlíka, většinou pouze za symbolickou cenu, a do chovu jde jen malá část koťat (v ČR jde do chovu kolem 3-5% všech narozených koťat).

Co říci závěrem? Snad jen to, že velká většina chovatelů se snaží o ten skutečný cíl chovatelství. Bohužel všude se vyskytují i takoví lidé, kteří kazí dobré jméno ostatním, jsou i mezi námi chovateli, ale podle takových nelze soudit všechny. Přeji Vám, čtenářům našich stránek, abyste se setkávali jen s těmi, kteří jsou zodpovědní a seriózní.

 

Zdroj: kocici.net/clanky/6-o-cem-je-chov-kocek-aneb-myty-o-chovatelich