92. PRVNÍCH TŘINÁCT TÝDNŮ VÝVOJE KOTĚTE - FOTOSERIÁL

24.09.2014 15:30

VELKÝ FOTOSERIÁL KOŤÁTKA A JEJICH PRVNÍCH 13 TÝDNŮ ŽIVOTA ANEB PROČ JE DŮLEŽITÁ SPRÁVNÁ SOCIALIZACE

1. den

koťátka se rodí slepá a hluchá, jejich jediným cílem je momentálně najít struk a pít mlíčko

                            

1. týden

koťátka jsou ještě slepá, jen některá šikovnější (nebo některá plemena) otvírají jedno očíčko. Za týden od narození zpravidla zdvojnásobí svou váhu

         

2. týden

koťátka mají otevřené obě oči, ale zatím se ještě plazí, neumí používat nožičky

                           

3. týden

koťátka už zkouší používat nožičky, i když někdy zadní ještě moc neposlouchají. Očička jsou zcela modrá.

      

4. týden

koťátka jsou pohyblivější, v této době je oblíbené skákání přískokem vpřed, jak hopkají králíčci. Stále mají modré oči. Koncem 4. týdne začínají ochutnávat tvaroh, paštiky, masíčko ...

                           

5. týden

koťátka začínají být akční, i když jsou pořád ještě dost nemotorná. Očička jsou sytě modrá. Učí se od maminy používat záchod.

    

6. týden

v duhovce se začíná od prostředka měnit barva. Koťátkům začíná zvolna narůstat krycí srst.

      

7. týden

koťata jsou dost akční, už dovedou bravurně skákat na postel, procvičují se ve šplhání na vysokém škrabadle. Oči zvolna mění barvu, nahnědlý střed v duhovce se pomalu rozšiřuje.

      

8. týden

podíl nahnědlé barvy v duhovce je větší než modrý podíl, přesto při krajích je modrá barva ještě vidět. Koťata jsou už hodně akční, svádějí spolu velké bitky, učí se, jaké kousnutí ještě nebolí a jaké už ano. Začíná důležitá fáze socializace. Kotě potřebuje hodně energie, proto má velikou spotřebu kvalitní stravy. Bohužel právě v tomto období dávají množitelé koťata z domu.

      

9. týden

duhovka je již téměř celá nahnědlá. Koťátka dovedou mohutně řádit, pak spokojeně usínají. V této době za sebou mají zpravidla první očkování. Přestože jsou již zcela zvyklá na používání záchodku, občas se jim ještě může stát, že v zápalu hraní nestačí doběhnout. I v tomto věku maminka koťátka kojí a i v pozdějších týdnech jim dá během dne ještě několikrát cucnout, proto je velikou chybou brát jí koťátka v osmi týdnech. Bude je hledat a koťátkům se bude po mamince stýskat.

      

10.  týden

duhovka je nahnědlá, později začne měnit barvu do oranžové.

    

11. týden

koťata jsou čím dál akčnější, spotřeba kvalitní stravy je obrovská. Někdy je velký problém udělat kvalitní fotku, koťata nepostojí na místě. Očička jsou stále nahnědlé barvy, krycí srst dorůstá.

      

12. týden

výsledek kvalitní socializace, koťata v pohodě vychází nejen s tetičkou i s tatínkem, ale i s ostatními členy domácnosti. Dostávají druhé očkování a mají za sebou návštěvu budoucích majitelů.

    

13. týden

koťátka jsou připravena na odchod do nových domovů. Kocourci v tomto věku váží kolem dvou kil, kočičky kolem 1,5 - 1,7 kg. Oči začínají pozvolna měnit barvu na oranžovou, i když konečné vybarvení může trvat ještě několik měsíců. V tomto období jsou koťata velice zvídavá, nedělá jim problém přechod do nového domova, protože jsou právě v prozkoumávací fázi a změnu vítají. Zároveň je to období, kdy už není problém vykastrovat koťátko určené na mazlíka.

      

za tento skvělý článek a fotografie děkuji paní Aleně Cihlářové, www.eliscastle.cz