BLECHY - JAK NA NĚ

03.07.2019 15:21

O boji s blechami se vedou na internetu nekonečné diskuse. Pokusili jsme se shromáždit co nejvíce užitečných informací v boji s nimi. 

NĚCO O BLECHÁCH

270px Catflea2

 
Nejvíce rozšířenou blechou na světě je blecha kočičí - Ctenocephalides felis, která parazituje nejen u koček, ale i  psů nebo člověka. Dospělá blecha je zbarvena červenohnědě, někdy černě, larva je bílá se zřetelnou hnědou    hlavou. Dospělá blecha je velká 1-3 mm a má silné zadní nohy, které slouží ke skákání a běhu. Velké skoky  umožňuje bleše mimo jiné látka resilin, před dalším skokem musí blecha určitou dobu počkat, než  se  látka  doplní. Beznohá larva měří okolo 0,5 m. Dospělá blecha žije čtyři až pětadvacet dní. Dříve, než se  larva  promění do finální podoby, musí projít stadiem kukly. Vlákno kokonu (zámotku) je lepkavé a lehce se na  něj  nalepují různé nečistoty, které chrání kuklu před vysycháním a také slouží jako maskování.

ŽIVOTNÍ CYKLUSkolobeh


Dospělé blechy se živí krví ptáků a savců a jsou vidět i pouhým okem. Dospělé blechy žijí na tělech zvířat popř. lidí, ale samičky kladou vajíčka mimo hostitele - do prostředí. Za jak dlouho se z vajíčka vylíhne larva, záleží na teplotě a vhodnosti okolí. Larva je chlupatá, červovitá, viditelná okem a živí se organickými zbytky - odloupaná kůže, zaschlá krev, výkaly dospělých blech atd. Larva se zakuklí a z kukly se potom vyklube dospělá blecha, která vydrží až rok bez potravy.

ZAJÍMAVOSTI O BLECHÁCH

  • Blecha kočičí není totožná s blechou lidskou, ale v případě hladovění se dokáže občerstvit i naší krví.
  • Blecha má vynikající trpělivost. Bez potravy vydrží až rok.
  • Při pouti za potravou je schopna skočit bez zastavení až 10.000 krát.
    Bleší skok dosahuje až 300 násobku blešího těla.
  • Délka blešího života od snesení vajíčka po smrt je velmi variabilní. V době hojnosti trvá 15 dní, v době strádání 250 dní i více.
  • Ve chvíli, kdy blecha najde vhodnou oběť, se její asketický život mění v bouřlivé orgie. Ty trvají asi 1 týden, a potom blecha z vyčerpání hyne. Vidíte-li blechu na svém miláčkovi, můžete nad ní vlastně zaplakat, má totiž těsně před smrtí.


Bleší vejce ihned po snesení opadává na zem. Zde se odehrává většina života blechy a to je ten případ, kdy majitel postříká blechu sprejem, aby za několik dní zjistil, že blechy jsou v kožichu znovu.

JAK POZNÁME, ŽE MÁ KOČKA BLECHY?

Pokud má kočka nebo pes delší srst, je těžké najít dospělou blechu. how get rid fleas humansNejčastěji přítomnost blech u zvířete zjistíte tak, že najdete černá zrnka - výkaly blech se zbytky nestrávené krve, které po rozmáčknutí zčervenají. Další indicií je hubnutí nebo ekzém. Pokud se zvíře škrábe, pečlivě prohlédněte kořen ocasu, kožich okolo hlavy a za ušima, příp. je postavíme na bílý podklad a kartáčem pročešeme srst. Přítomnost blech prokazují bleší výkaly. Nejlepší způsob jak zjistit jestli zvíře má blechy, je vyčesat zvíře kartáčem nebo hřebenem a vyčesané chlupy položit na savý papír (kuchyňská papírová utěrka) a postříkat vlažnou vodou. Pokud se na papíře objeví červené skvrny (zbytky výkalů blechy, krev zvířete) je zvíře napadeno blechami.

JAK SE ZBAVIT BLECH

Jedinou účinnou cestou v léčbě zablešenosti je pouze ta, která přeruší vývojový cyklus blechy a asanuje životní prostředí zvířete. Zbavit se blech je běh na dlouhou trať. Blechy nejsou pouze na zvířatech, ale také v prostředí. Nejspolehlivější cestou je použít přípravky, které tento cyklus přeruší, tj pipety (spoty) nebo tabletky. Pudry, spreje pouze jako doplňkovou varianty, většinou nejsou dostatečné. Koupání je po většinou neúčinné. Nestačí ale koupit antiparazitární přípravek a odblešit psa a kočku, musí se také dokonale vyčistit prostředí, ve kterém se zablešená zvířata pohybují - vyprat pelíšky, koberce, případně gauče, postele,... Zaměřit se na temné, špinavé kouty - místa za skříněmi, za pohovkou, peřiny, deky, povlečení, pod postelí... To jsou místa, kde se bleší larvám líbí. Nezapomeňte po vysávání vždy okamžitě vyhodit sáček z vysavače přímo do popelnice!
Je ale důležité, nestačí použít antiparazitní přípravek pouze jednou. Aplikaci prostředku budete muset u všech zvířat zopakovat ještě minimálně 2x. Na většině přípravků se uvádí účinnost 1 měsíc, ale u jednotlivých přípravku je účinnost velmi individuální. Je proto lepší podat další dávku do 20-25 dní od podání první kúry (pokud přetáhnete účinnost, celý kolotoč líhnutí začíná znovu). Naprosto je po celou prát, vysávat, vytírat průběžně.

PROČ NEPOUŽÍVAT NA KOČKY PŘÍPRAVKY URČENÉ PSŮM

Kočka je mnohem citlivější vůči různým preparátům proti parazitům než pes a v minulosti se objevovaly případy celých kočičích chovů otrávených prostředky proti blechám, určenými na dobytek nebo psy. Kočky mají odlišný metabolismus a některé účinné látky obsažené v přípravcích pro psy jsou pro ně smrtelně jedovaté. Přípravky nekupujte v drogerii, nebo lékárně, je bezpečnější se předem poradit u svého veterinárního lékaře, který vám pomůže zvolit jak vhodný přípravek, tak dávku dle váhy zvířete. Nikdy nekupujte pipety pro psy a vždy pečlivě čtěte etikety. Některé pipety (a látky) určená pro jiná zvířata jsou pro kočky vysoce toxické a může dojít k otravě - například PERMETHRIN. Pozor na přípravky Difusil, Arpalit apod.

PŘÍPRAVKY

Proti blechám je možno použít různé druhy přípravků: pipety (spot on), tablety, obojek. Jako doplněk pak šampony, spreje, či pudry (dbejte na prostudování, zda přípravek neobsahuje látku toxickou pro kočky!) POZOR, všechny přípravky nejsou vhodné pro koťata. V případě odblešení koťěte konzultujte použití přípravků s veterinářem vždy!
PIPETY - Jedná se o drobnou ampulku s tekutinou, kterou zvířeti aplikujete mezi lopatky. Blechy postupně uhynou. Spot on chrání většinou i proti klíšťatům. Některé spoty zároveň kočky i odčerví (Broadline, Advantage). Nejspolehlivější jsou dle recenzí spoty STRONGHOLD, ADVANTAGE, ADVOCATE nebo BROADLINE. Nejméně spolehlivé, a často naprosto nefunkční jsou spoty obsahující látku FIPRONIL (Fypryst, Frontline, Fipron apod). Na tyto často používané prostředky se blechy postupem času staly rezistentní. Většinou koupání ani déšť nesnižuje účinnost. Účinek těchto pipet je maximálně 25 dní.
TABLETY - Velmi spolehlivou tabletkou na likvidaci blech je COMFORTIS. Ne vždy je ale kočkami dobře snášen, někteří majitelé uvádí v referencích zvracení po tabletce. Jiní na ní nedají dopustit. Zásadní ale je, aby se tabletka správně nadávkovala dle váhy zvířete, a podávala se zásadně s jídlem.
OBOJEK - Účinné látky proniknou do kožichu a na kůži zvířete, kožich bude voňavě svěží, kůže hebká a stálým nošením získá kočka příjemnou vůni pro člověka i pro zvíře, nikoli však pro škodlivé parazity. Je vhodný pro kočky a koťata od 8 týdnů. Je odolný vůči vodě. Účinnost obojku je cca 4 měsíce. Obojek, který se uvádí jako velmi účinný je FORESTO. Další je např. BOLFO.
ŠAMPÓN - Doplňkovou možností je vykoupání kočky a použití speciálního šamponu. Koupání je ale velmi málo účinné.
SPREJ, PUDR - Prodávají se také spreje a pudry na blechy. Ne všechny jsou ale spolehlivé. Navíc zvíře musíte postříkat a potřít pudrem velmi důkladně a opravdu celé. Je vhodné jako doplněk u pipet a tablet, a u malých koťat.

PODÍVEJME SE NA PŘÍPRAVKY BLÍŽE

STRONGHOLD - pipeta, účinná látka selamectin, doba účinku max měsíc. Léčba a prevence proti zablešením psů a koček. U psů a koček též léčba ušního svrabu, prevence onemocnění dirofiláriemi, léčba infestace všenkami. U koček též léčba parazitóz vyvolaných dospělými červy a dospělými s třevními měchovci. Možnost použití u psů a koček od 7 týdnů věku. Cena: cca 300,-Kč. Lze koupit pouze u veterináře, nebo na recept.
ADVANTAGE - pipeta, účinná látka imidakloprid, pouze proti blechám, účinkuje i proti larvám blech, použití možné u pejsků a kočiček. Koupání ani déšť nesnižuje účinnost. Účinek max měsíc. Lze aplikovat u koťátek od 7 týdnů. Lze použít i u březích a kojících fen a koček. Cena pro kočky dle váhy - na výběr ze dvou druhů a to do 4 kg, balíček po 4 ks pipet cca 500 - 600,-Kč (tedy cca 130,- Kč/ks). Lze koupit u veterináře a volně na internetu.
ADVOCATE - pipeta, obsahuje dvě účinné látky. Imidacloprid působí proti vnějším parazitům (ektoparazité), moxidectin je namířen proti vnitřním parazitům (endoparazité). S účinností na vnější i vnitřní parazity, rychle a účinně zahubí dospělé blechy, zlikviduje larvy blech v prostředí , léčí a kontroluje ušní svrab, spolehlivě ochrání před vnitřními parazity, jako jsou např. měchovci, škrkavky a tenkohlavci (hlístice parazitující v tlustém a slepém střevě savců), včetně všech jejich vývojových stadií , spolehlivě (100%) ochrání proti nebezpečné srdeční červivosti - dirofilarióze. Lze jej bezpečně použít již od 9 týdnů věku koťat a 7 týdnů věku štěňat. Cena za 3 ks v balení cca 650 - 750,- Kč, tj cca 240,- Kč/ks. Lze koupit u veterináře, nebo volně na internetu.
BROADLINE - pipeta, účinné látky: Fipronilum, S-methoprenum, Eprinomectinum, Praziquantelum. Působí jak na vnější parazity (klíšťata, blechy a jejich vývojová stadia) tak na vnitřní parazity (škrkavky, tasemnice, srdeční červivost, měchovce, hlísty močového měchýře). Působí až 3 týdny na klíšťata a minimálně měsíc na blechy.Lze použít u koťat od stáří 7 týdnů věku.Cena přípravku:- váhová kategorie cca2,5kg - 7,5kg 224,-Kč / 1 pipetu - váhová kategorie do 2,5kg 210,-Kč / 1 pipetu. Přípravek je k dostání pouze ve veterinárních ordinacích.
FRONTLINE (velmi často neúčinné) - účinná látka fipronil: pipeta, sprej, proti blechám a klíšťatům. Použití od 8 týdnů stáří štěněte i kotěte. Nyní, kvůli rezistenci oslabený účinek, někdy selže úplně. Cena dle váhy a to pro kočky od cca 160,-Kč do 300,-Kč. Účinek 1 měsíc proti klíšťatům jak u psa, tak kočky. Proti blechám je to u psů 2 měsíce a u koček 5 týdnů. U kočiček použít Frontline spot-on pro kočky! Cena: cca 130,-Kč. Lze koupit u veterináře, volně na internetu, v lékárnách.
COMFORTIS - tableta, účinná látka Spinosad. Spinosad působí na nervovou soustavu blech: výsledkem je paralýza a rychlá smrt. Ekologický přípravek povolený v organickém chovu. Rychlý účinek na eliminaci blech. Snižuje počet bleších kousnutí a přináší okamžitou úlevu. Likviduje dospělé blechy dříve, než nakladou vajíčka a tím brání novému napadení. Spolehlivý přípravek při léčbě dermatitidy - zamezuje vzniku alergie na bleší kousnutí. Nutno podávat s jídlem! Orientační cena: balení 6 tbl za cca 1000-1100,- Kč, tj. 180,- Kč za kus. Lze koupit u veterináře. 
BOLFO - sprej, obojek, pudr, šampon na blechy a klíšťata, účinná látka propoxur. Obojky se snadno aplikují, mají poměrně nízkou cenu k poměru délky účinku, ale občas horší účinnost, obojek musí pes i kočka nosit stále, někdy poškozují srst okolo krku a mohou se jím zachytit. Aplikace pudru, šamponu, či spreje nutná na celou osrstěnou část těla. Cena cca 200-260,-Kč
FORESTO - obojek, obsahuje dvě účinné látky: Imidakloprid (10%) (ověřená účinnost proti dospělých blechám, jejich larvám a všenkám), Flumetrin (4,5%) (ověřená účinnost v odpuzování a hubení dospělých klíšťat, jejich larev i nymf), odpuzuje a hubí klíšťata po dobu 8 měsíců, hubí blechy po dobu 7-8 měsíců. Vzhledem k velmi přísným bezpečnostním kritériím je obojek vhodný již pro koťata od 10 týdnů a pro štěňata od 7 týdnů. Orientační cena: 500 - 600,- Kč.

ODBLEŠENÍ KOŤAT


Pokud máte doma kotě, či koťata s blechami, vždy se poraďte s veterinárním lékařem , doporučí vám vhodný a šetrný přípravek a přesně nadávkuje dle váhy, či doporučí pudr či sprej.

240 F 82566148 lNvtPbV1onF4JLGHP2ncgLfursbh0Ltb

ÚKLID


Mějte na paměti, že všechna místa, se kterými vaše kočka přišla do kontaktu, je potřeba vyčistit. Hoďte všechny  deky a polštáře do pračky, kde se blechy spolehlivě zahubí. Pokud máte sušičku, tak do sušičky. Bohužel vás  čeká permanentní úklid, než se všechny blechy vyhubí. Pokud tento krok vynecháte, můžete si být jisti, že  blechy se co nevidět vrátí.

DŮLEŽITÉ ZÁSADY PŘI ODBLEŠOVÁNÍ KOČEK:

  • - Prostředky proti ektoparazitům střídejte, aby nevznikl návyk.
  • - Odblešte všechna zvířata žijící ve vaší domácnosti.
  • - Na závěrodčervěte odblešená zvířata proti tzv. plochým červům (tasemnice).
  • - Dodržujte doporučené dávkování a dobu mezi jednotlivými aplikacemi prostředků (max 20-25 mezi použitím pipet).
  • - Zároveň s odblešením zvířat vyprat nebo vyčistit i jejich prostředí (pelíšky, křesílka, koberce, boudičky apod.) Pozor na použití některých přípravků (např. obsahující Permethrin)- pro kočky jsou často toxické).
  • - Pipety-tzv. spot on, vymačkat na kůži, tedy na rozhrnutou srst kočičky (nikoliv na kožíšek), a to mezi lopatkami a krční páteří, kam zvíře jazykem nedosáhne.
  • - Tabletu Comfortis podávejte pouze s jídlem.
  • - Pokud si nevíte rady, zeptejte se veterináře.

  • BLECHY NEMUSÍ BÝT POUZE "NEPŘÍJEMNOSTÍ"

    Blecha kočičí je parazit, který může hostiteli způsobit více různých nepříjemností - může být přenašečem chorob, může hostitele celkově oslabit. Bleší sliny obsahují látky, které zabraňují srážení krve, a díky tomu se může blecha dostatečně nasytit. Látky vyvolávají alergickou reakci hostitele, hostitel má tendenci se škrábat a může si způsobit hnisání či ekzémy. Dále mohou blechy přenést na svého hostitele tasemnici psí. Vzhledem k tomu, že se blechy živí krví, mohou být nebezpečné pro malá nebo křehká zvířata - mohou způsobit chudokrevnost štěňat, koťat či dospělých zvířat malých plemen, která mohou následkem anémie i uhynout. Vzácněji blechy přenášejí tyfus a mor myší.  V posledních letech se blecha kočičí zařadila mezi přenašeče bakterie Rickettsia felis, která patří do skupiny rickettsií vyvolávajících u člověka skvrnitou horečku. Blechy jsou přenášeči nemocí hlavně bakteriálního původu jako je mor, brucelóza, pasteurelóza a jiné. nezapomeňte proto vaše mazlíčky po celém kolotoči odblešení odčervit.

    ALERGIE NA BLEŠÍ KOUSNUTÍ

    flea alerg U kočky se může objevit alergická reakce na bleší kousnutí. Onemocnění se nejčastěji objevuje u zvířat mezi 3. a 7. rokem života. Typické pro alergii je silné svědění a výskyt papul (pupínků), později i krust (strupů).    
    Další změny si kočka v důsledku silné svědivosti bohužel způsobí sama škrábáním, olizováním a vykusováním. Dochází ke ztrátě srsti, při dlouhodobějším dráždění ke ztluštění kůže a jejímu ztmavnutí Svědění po jednom bleším kousnutí může přetrvávat 2-3 týdny. Základem léčby je totální likvidace bleší populace. Zmírnit alrgie pomáhá podávání půl tablety Zyrtecu (u dospělých koček) denně.alergy
    U koček je tato alergie považována za nejčastější příčinu miliární dermatitidy. Miliární dermatitida se začíná objevovat kolem krku a na zádech. Postižené může být i okolí uší, břicho, oblasti stehen. Nespecifické, ekzematózní změny při miliární dermatitidě nejsou způsobeny přímo bleším kousnutím, ale až systémovou kožní reakcí alergické kočky.

    PŘÍRODNÍ ANTIPARATIZIKA PROTI BLECHÁM, KLÍŠŤATŮM A HMYZU


    Alternativní možností pro ty, kteří raději volí přírodní přípravky jsou například:
    cdVet Prášek na hubení parazitů mechanicky hubí prakticky všechny druhy vnějších parazitů (blechy, klíšťata, vši, všenky, roztoči, mravenci) na pokožce a v srsti zvířat (psi, kočky, koně, ptáci) stejně tak jako v okolí, tam kde zvířata bydlí nebo přebývají (byt, dům, auto, transportní box, psí bouda, kotec, stáj, voliéra, chlívek apod.). O ostré mikroskopické krystalky prášku z mikroelementární horniny si blechy, mravenci a ostatní lezoucí paraziti rozříznou voskovitou pokožku břicha a následně (12 až 24 hodin) vyschnou (dehydratace). Prášek neobsahuje žádné jedy ani jiné zdraví škodlivé chemické látky. Proto je zcela bezpečný pro mláďata, březí a kojící matky, pro dospělá zvířata, stejně tak jako pro děti a dospělé. Cena cca 300,- Kč za 50g. Dostupné na internetu
    cdVet Dezinfekční čistič okolí je přírodní přípravek s kakostovým, citronelovým a kokosovým olejem pro očistu okolí od parazitů. Hubí prakticky všechny druhy vnějších parazitů (blechy, klíšťata, vši, všenky, roztoči) a jejich larvální stádia v okolí kde zvířata bydlí nebo přebývají (byt, dům, auto, transportní box, psí bouda, kotec, stáj, voliéra, chlívek apod.). Čistě přírodní odpuzovač vnějších parazitů je při kontaktu zcela bezpečný pro štěňata, březí a kojící feny, pro dospělé psy, stejně tak jako pro děti a dospělé (neobsahuje žádné jedy ani jiné zdraví škodlivé chemické látky). Čistič má antibakteriální vlastnosti, nezanechává lepivé stopy a jeho vůně příjemně provoní prostor. Cena cca 400,- Kč. Dostupné na internetu.

    PREVENCE

    Nejlepší je vždy prevence. To neznamená, že musí být vaše zvířectvo zavřené v bytě či v domě. Koneckonců, i vy si můžete přinést blechu na oblečení nebo na botě. Pro psy jsou vhodné antiparazitární obojky, které jsou sice dražší, ale jejich účinnost drží 7-8 měsíců, např. Foresto. U koček jsou obojky také dobré, pokud ovšem kočka není tulák a neztratí obojek někde v křoví. Snažte se udržovat místo, kde zvířata odpočívají nebo kde se často zdržují v čistotě, pravidelně prát pelíšky, čistit boudu nebo kotec.
    Kočce pravidelně prohlížejte její kožíšek, a jakmile v něm zahlédnete něco podezřelého, odblešte ji. Blecha se totiž snadno může dostat i do vaší postele a nepříjemně vás pokousat. Bleší kousnutí je poměrně velké, svědí a rovněž se může rozvinout v nepříjemnou infekci, kterou rozhodně nemá smysl zbytečně riskovat. Některé přípravky proti blechám navíc působí i proti klíšťatům, především na jaře a na podzim jejich použití zvažte jako prevenci.

    Zdroje:
    https://prokocky.blog.cz/1103/desatero-ze-zivota-blechy
    https://pesklub.cz/magazin/jak-odblesit-kocku/
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Blecha_ko%C4%8Di%C4%8D%C3%AD
    https://www.kocky-pece.estranky.cz/clanky/odbleseni/blechy.html
    https://www.kockaapravo.cz/zdravi-clanek.php?id=21
    https://www.baron.cz/kocka/klistata-blechy/o-0