Dárky pro kočičky z útulků - splňte jim vánoční přání...

22.12.2012 17:21

 

Na stránce kociciprani.cz/ najdete kočky, které jsou v péči 25ti sdružení z celé České republiky. I útulkové kočky mají svá přání a právě ta jim zde můžete plnit.

U každé kočky je napsán její příběh, přání a je možné si ji i osvojit (pokud je zdravá a očkovaná). Nový domov je samozřejmě dárek nejlepší. Kdo chce, může poslat peníze, další možnost je poslat dárek přímo přes e-shop nebo ho donést osobně do útulku. Po skončení každý dárce dostane fotografii „své“ kočky s dárkem, aby měl jistotu, že dárek opravdu dorazil tam, kam měl.

JAK TO FUNGUJE

Na hlavní stránce vidíte fotografie koček, jejich příběhy a přání. Pokud vás konkrétní zvíře zaujme, kliknete na něj a dostanete se k dalším informacím. V profilu zvířete je kontakt na organizaci, v jejíž péči se nachází, číslo účtu a variabilní symbol a vše potřebné pro zaplacení dárku.

Máte několik možností jak pomoci.

poslat peníze ve výši hodnoty dárku na uvedený účet

poslat dárek přes libovolný e-shop přímo do útulku
koupit dárek a donést ho do útulku osobně
poslat peníze na „měsíc života“ v útulku, což je částka odpovídající nákladům na krmivo a stelivo za jeden měsíc
Nechte nám na sebe kontakt, nebojte nebudeme ho šířit dál, ale na mail Vám po skončení akce pošleme fotografii Vašeho zvířete s dárkem. Může se ale stát, že se Vám ta vybraná kočka líbí hodně. Smutně se dívá a říká „Vem si mě domů“. V tom případě neváhejte a na kontakt v profilu napište, nebo zavolejte a domluvte si návštěvu, přibalte si přepravku, občanský průkaz a hurá pro ni! Na hlavní stránce také najdete možnost filtrování podle krajů, útulků a hodnoty dárku.

Hodnotu materiálních i finančních darů poskytnutých kterékoliv ze zúčastněných organizací lze ve smyslu zákona č. 586/1992 Sb. o daních odečíst z daňového základu (pro fyzické osoby paragraf 15, pro firmy paragraf 20). Fyzické osoby si od základu daně mohou odečíst hodnotu darů, pokud jejich součet ve zdaňovacím období přesáhne 2 % ze základu daně nebo činí-li alespoň 1 000 Kč. Celkově lze odečíst až 10 % ze základu daně. Toto potvrzení Vám na požádání vystaví organizace, která pečuje o vámi obdarované zvíře.

 

PROČ PLNIT KOČIČÍ PŘÁNÍ?

Kočka je u nás jedním z nejčastěji pořizovaných domácích mazlíčků. Když přijdete po dlouhém dni z práce, vyčerpaní a někdy i pěkně naštvaní, dokáže vrnící kočka, která se vám už mezi dveřmi ovine kolem nohou, zázraky. Kočka pomáhá vytvářet atmosféru domova.
Na venkově zase s nadšením likviduje hlodavce. Kočky jsou součástí naší kultury po staletí. Přesto každý rok skončí velké množství koček vyhozené na ulici, protože majitel už se o ně nechce starat, další vypadnou z okna, umírají na následky týrání a stovky koťat jsou utopeny, či zabity různými, často velmi vynalézavými způsoby.

Městské útulky jsou povětšinou určeny pro psy, na kočky nemají dostatečnou kapacitu. A v tuto chvíli nastupují občanská sdružení, která se snaží tuto situaci řešit – provádějí odchyty, léčí, zachraňují, hledají nové domovy. Snaží se šířit osvětu, kastrují, aby předešly zbytečné smrti nechtěných koťat. V naprosté většině jsou to občanská sdružení bez zaměstnanců, o zvířata pečují bez nároku na odměnu jejich dobrovolníci a členové. Každá koruna je tedy velmi vítána.
Organizátoři akce jsou na tom stejně – motivuje nás pouze láska ke kočkám a chuť pomáhat. Náklady na akci jsou tím pádem nulové, každá získaná koruna jde přímo na pomoc kočkám. A Vám bude odměnou kočičí vrnění.


HISTORIE PROJEKTU A LIDÉ ZA NÍM

Kočičí přání vzniklo pod celým názvem „Strom splněných kočičích přání“ v půlce prosince 2010. Na jednom diskuzním fóru nadhodila Lenka Palová nápad udělat akci na podporu útulků, která by byla zvířecí mutací stromů přání, jaké se dělají pro děti z dětských domovů.
Netušila tehdy, do čeho se tím uváže, její zkušenost s útulky začínala a končila u kocoura Batula, kterého si přinesla z jednoho domácího depozita.

Nápadu se chytily dvě členky OS Devět životů – Františka Kernová a Zuzana Harcubová. Během týdne byl spuštěn web, osloveny útulky a začalo se s vkládáním zvířat a jejich přání. Nikdo nečekal takový úspěch.

Vybralo se 96 338 Kč pro 218 zvířat během přibližně 14ti dnů. Pod tlakem ze strany útulků a veřejnosti nezbylo než udělat další akci :-)

Vznikla tak velikonoční Kočičí koleda. Akce se od té doby koná dvakrát ročně – na Vánoce a Velikonoce. Naše nadšení z úspěchu nás pohání dál a my se snažíme dělat vše ještě lépe a pomoci tak získat pro kočky v útulcích ještě více prostředků a pomoci jim zároveň hledat domovy – což se Stromu přání také daří.

Od podzimu 2011 přebírá patronát nad akcí Ester Kočičková, která pro nás natočila i spot. Na pomoc s vkládáním zvířat do systému a další velmi nevděčné práce se přidává Věra Pavlíková, provozovatelka hotelu pro kočky Trubská, a ve volných chvílích také třetí členka OS Devět životů Ivana Židoňová. S třetím kolem web dostává zcela nový vzhled a funkce a další vylepšení průběžně přibývají.

Víme, že je hodně věcí, které musíme zlepšit a dotáhnout. Mrzí nás, že nemáme více času, ale musíme chodit do práce, bohatého sponzora na náš skvělý koníček jménem „kočky“ jsme ještě nesehnaly.

 

PODMÍNKY ÚČASTI, ANEB CHCETE SE PŘIDAT?

Kočičího přání se může účastnit každá organizace, která splňuje určité podmínky. Zaměřujeme se na občanská sdružení, ne na útulky financované městy. Protože cítíme zodpovědnost vůči dárcům a také vůči kočkám, snažíme se podporovat organizace, které jsou transparentní. To v praxi znamená, že pokud se chce útulek připojit, měl by mít funkční webové stránky, na kterých informuje o počtu zvířat ve své péči, počtech umístěných zvířat, aktualizuje nabídku zvířat. Původně byl naším požadavkem i transparentní účet, to se však ukázalo nereálné – některé zavedené organizace ho nemají a kvůli jedné akci si ho nechtějí pořizovat. Co je však velmi důležité, je výroční zpráva. Stačí alespoň stručné vyúčtování, aby každý mohl vidět, jak organizace hospodaří s penězmi dárců.
Důležitá je pro nás i dobrá pověst organizace a schopnost bezproblémové komunikace.

Ve chvíli, kdy se organizace stane účastníkem akce, zavazuje se, že včas dodá informace o doručených financích a materiálních darech získaných v rámci akce. Také zajistí vystavení potvrzení o daru pro dárce, kteří o to projeví zájem a pošle nám fotografie zvířat s jejich dárky pro přeposlání dárcům. Budeme rádi, když se nám přihlásí více organizací, chceme mít zástupce z každého kraje v České republice.

Zúčastněná organizace se zavazuje dávat do nových domovů pouze zvířata zbavená vnějších i vnitřních parazitů očkovaná a dospělé kočky kastrované.