DRUHY STELIVA

17.06.2014 18:09
Pro kočky je tedy přirozené vyprazdňovat se do sypkého materiálu a své poklady důkladně zahrabávat. Stelivo by mělo dosahovat nejméně do poloviny kočičí toalety, aby mohla kočka pořádně hrabat. Kočka je velmi čistotná a používá svou domácí toaletu přirozeně. Pokud se tak neděje, jedná se o problém buď zdravotní nebo psychický, který je vhodné co nejdříve začít řešit. Někdy je močení mimo toaletu způsobené nespokojeností s typem steliva. Pojďme se tedy podívat na specifika základních typů dostupných steliv. 
 
Betonitové hrudkující stelivo 
Výhodou tohto typu steliva je vysoká absorbce a jednoduchá údržba. Moč vytvoří hrudku, která se dá, s pomocí lopatky, z toalety jednoduše vyjmout. Tyto typy steliva často velmi dobře pohlcují pachy a svou strukturou (k dispozici je několik druhů – od nejjemnějšího písku, po větší krystalky) nejlépe odpovídají charakteru písku, který je pro kočky nejpřirozenější. Nevýhodou tohoto typu steliva je vysoká prašnost. Odpůrci poznamenávají, že kočka při hrabání vdechuje betonitový prach, který se jí usazuje v těle. Vybrané hrudky není možné splachovat do humánní toalety – při styku s vodou se mění charakter steliva na mazlavou hmotu, která přilne na povrch odpadových trubek a může je ucpat. 
 
 
Dřevěné peletky 
Dřevěné stelivo – peletky nebo piliny jsou ekologické, mají dobrou absorbční schopnost, ale je nutné je častěji vyměňovat, vzhledem k zápachu. Peletky jsou vhodné i z pohledu úklidu – kočka je neroznáší  po bytě, tak jako jiné, jemnější druhy steliva. Mnoha kočkám tento typ vyhovuje, ale některé ho odmítají vzhledem k velikosti peletek, které je tlačí do tlapek a pobyt v záchodku jim velmi znepříjemňují. Toto platí zejména pro koťata a starší nebo nemocné kočky. 
 
Silikonové stelivo
Silikonové stelivo zcela absorbuje moč, takže musíme odstraňovat pouze exkrementy. Stelivo proto vydrží o poznání déle, než jiné druhy a skvěle pohlcuje pach. Nevýhodou je nalepování krystalek silikonového steliva na tlapky a chloupky, a také to, že silikonové stelivo je tvrdší a tedy často méně pohodlné pro citlivé polštářky tlapek. Má-li naše kočka krytou toaletu se silikonovým stelivem, strčme občas hlavu dovnitř, abychom si ověřili, jestli už není čas na výměnu. 
 
 
 
Stelivo z recyklovaných materiálů 
Stelivo z recyklovaných materiálů se vyrábí převážně z použitých plenek a tudíž má skvělou absorbční schopnost. Je finančně výhodné, ale jeho nevýhodou je nízké pohlcování pachu a nutnost častější výměny. 

Ekologické stelivo
Stelivo (například Cats Best Oko Plus) je lehké, kompostovatelné a bilogicky odbouratelné. kompostovatelná a  může být jednoduše zlikvidována v toaletě. Má až 3 x vyšší užitnost než ostatní běžné kočkolity, neboť efektivně váže tekutinu ve svém kapilárním systému přírodních rostlinných vláken. Díky tomu je  velmi úsporný ve spotřebě a také výrazně hospodárnější než mnoho jiných podestýlek. Skvěle pohlcuje pach. Jeho nevýhodou je že je lehké a snadno se roznáší na tlapkách.
 
Existují i toalety samosplachovací, které vyžadují speciální stelivo. Toto stelivo se v toaletě propírá a desinfikuje - půl hodiny po použití je toaleta připravená k opětovnému použití - v případě, že je v domácnosti více koček to může být nevýhoda. Výhodou je však stále čistá podestýlka - toaleta se proto hodí pro kočky, které jsou na čistotu svého záchodku velmi citlivé Toaleta musí být připojená k vodě a odpadu, proto většinou nepřipadá jiné místo, než v místnosti, kde je situovaná i toaleta lidská.  .
 
 
Toalety s předsíňkou - v současné době se vyrábějí i toalety, které mají předsíňku, nebo se do nich vstupuje jako do šnečí ulity. Kočky si průchodem takovou toaletou očistí tlapky a vynesou ven minimum steliva. Pozor jen na neobvyklý tvar a maličko znesnadněný vstup - starší nebo bázlivé kočky by takový záchod nemusely přijmout a mohly by začít vyhledávat alternativní místa. Pokud se rozhodnete takovou toaletu pořídit, doporučujeme dát kočce k dispozici i toaletu běžnou a odstranit ji až ve chvíli, kdy spolehlivě víme, že si kočka na novotu zvykla. 
 
Snažíme se vyhnout natrhaným novinám nebo klasické hlíně. Jednak nepohlcují pachy tak dobře, jako steliva komerčně vyráběná a zároveň mohou kočku svádět k močení na noviny, které jsme si odložili na stůl nebo do květináčů v obýváku – kočce nelze vysvětlit, že ten samý materiál jednou k čurání je a jindy ne. 
 
Mnoho chovatelů si oblíbilo igelitovou výstelku toalet, která značně usnadňuje čištění toalety. Pokud však máte kočičku, která se občas vydá močit mimo svůj záchůdek, měli byste zkusit igelit odstranit. Kočky při hrabání zatrhávají o igelit drápky a to jim pobyt na toaletě velmi znepříjemňuje.
 
Mnoho chovatelů nemocných koček řeší problém, jak získat moč nemocného zvířete nutnou k vyšetření. K dispozici je umělohmotné stelivo, jímž moč proteče a můžeme ji pak stříkačkou z toalety odebrat bez toho, že by byla kontaminovaná stelivem. Toto stelivo slouží pouze pro odebrání moči, je zcela nevhodné pro běžné použití. 
 
 
Hrubost steliva je pro spokojenost kočky často zásadní. Většina koček preferuje jemné stelivo typu růžový Zverlit, který je však na tlapkách vynášen ze záchodku ven. Pozor na steliva, která mají ostřejší hrany - některá silikonová nebo ekologicky odbouratelná steliva. Mnoho koček, zejména starších, nemocných nebo obézních takové stelivo nesnáší, protože je z něj bolí tlapky. 
 
Kočky by kupovaly... možná něco jiného, než my! 
Když mluvím s klienty o tom, jaké používají stelivo a proč, často se mi dostane odpovědi, že jejich preference přímo souvisí s jejich pohodlím. Buď nemusejí stelivo vyměňovat často, nebo se snadno vybírá, nebo se dá splachovat do záchodu, atd. Ne vždy je to, co považujeme za nejpraktičtější i to nejlepší pro naši kočku. Pokud máte problémy se znečišťováním, zkuste nabídnout kočce několik toalet s různými stelivy a ona si sama vybere. Investice není tak velká a rozhodně je efektivnější, než všechno to čištění smradlavých skvrn na koberci :). 
 
Stejné pravidlo platí pro stelivo s vůní. Výroba voňavých steliv je, přiznejme si to, pouze komerčním trikem. Voňavé stelivo kupujeme kvůli sobě a ne kvůli kočkám, těm je to opravdu fuk... a co víc, často jim aroma nevoní vůbec. I aromatizovaná steliva jsou často příčinou močení mimo záchod.
 

Pokud je vaše kočka nemocná a potřebujete odebrat moč, není snadné kočku donutit, aby se vymočila do prázdné toalety. Existuje umělohmotné stelivo, v němž kočka může hrabat, ale jímž moč proteče bez znečištění a vy ji můžete slít do lahvičky a odnést na veterinu. Toto stelivo se dá vymýt a použít opakovaně. K dostání je u vašeho veterináře. Pokud toto stelivo nemůžete sehnat, obraťe se na nás, obstaráme ho pro vás. 

 

Jak často toaletu čistit?

Vybírat exkrementy a v případě hrudkujícího steliva i moč z toalety je žádoucí denně. Podle typu steliva pak zhruba jednou za 14 dnů až 4 týdnů vyměňujeme celý obsah toalety. Záchodek vymyjeme horkou vodou a při každé druhé výměně steliva vydrhneme desinfekčním prostředkem (např. Sanytol). Častěji drhneme toaletu jen pokud je kočka nemocná. Příliš časté drhnutí záchodku saponáty není vhodné, protože ničí aroma, které cítí jen kočka... a které chce a potřebuje k tomu, aby měla svůj záchod ráda a ráda se do něj vracela. Kočka močí značkuje, označuje si tím SVÉ teritorium - chceme, aby to dělala v toaletě... nikoliv na koberci pod klavírem.

 
Opakovaně použitá toaleta kočce páchne. Mnoho koček odmítá použít záchod, v němž je hovínko. Mnoho koček odmítá použít záchod, který před tím použila jiná kočka. Mnoho koček si povzdechne, zatne zuby a použije i špinavou toaletu... nadšené tím ale nejsou. Nejošemetnější jsou toalety zakryté, kde nemáme obsah "na očích" a občas na něj maličko pozapomeneme. Představte si, jak se pak cítí (a co cítí, svým super čichem), kočka, která vstoupí do uzavřené, špinavé toalety... kdy jste byli naposled na záchodě na nádraží? 
Na druhé straně však přílišná hygiena také není na místě. Kočka potřebuje cítit, že jde o toaletu, nikoliv o sklad drogérie. 
 

Zdroj: https://www.ceska-kocka.cz/clanky-stelivo.html