Naše akce - vánoční aukce - článek v časopise Naše kočky

02.03.2015 13:16

 Internetový svět pohltily sociální sítě, je to místo, kde se setkávají různí lidé s různými zájmy z různých míst. Facebookové skupiny jsou známé tím, že se tito lidé seznámí s dalšími se stejnými zájmy. Bohužel, ne vždy každá skupina vyhovuje každému, a tak vznikla i jedna nová: CAT-MANIA – kočičí povídání, která měla na úplném začátku jen pár přátel chovatelů. mazlíčkářů a zároveň i svá pravidla, která neumožňovala bytí ve skupině množitelům. Za celým tímto začátkem stála v prosinci 2013 Zuzana Goišová, která již byla v tu dobu známá svými webovými stránkami o nemoci HCM u koček. Během několika prvních měsíců skupina zaznamenala obrovský nárůst členů, ti nepřibývali po desítkách, nýbrž po stovkách. Skupina už tehdy byla známá jako osvětová, kdy se spojili chovatelé, mazlíčkáři, majitelé útulků proti množitelům a celou problematiku se snaží předávat dál. Díky této skupině se našly domovy už mnoha kočičkám v nouzi. Jak ale pomoci více jednotlivým útulkům? Otázka za milion? Myslím si, že jasným výhercem by byla Veronika Fejtová. Verča začala s projektem „Dvacku za dvacku“ jehož hlavní myšlenkou bylo spojit spoustu malých gest jednotlivců do velkého skutku skupiny lidí, kteří se rozhodli otevřít svá srdce za účelem pomoci opuštěným kočičkám v útulcích. Jedná se totiž o unikátní projekt, pomocí kterého jsme v rámci skupiny Cat-Manii rádi pomohli útulkům, depozitům a dalším organizacím zaměřujícím se na pomoc opuštěným a týraným zvířatům. Je fakt, že dvacetikoruna v rukou jednotlivce nic moc neznamená, ovšem v rukou velké skupiny lidí dokáže opravdu mnoho. Pokud by se nás v naší Cat-Mania skupině, kde je 5 tisíc členů, sešlo alespoň tisíc, kteří by poslali dvacetikorunu, přispěli bychom společně 20 000,- pro dobrou věc. V podstatě se nejedná o žádnou sbírku, tyto „dvacky“ se vždy posílají na transparentní účet organizace, jde jen o to, správně lidi nasměrovat a motivovat. Ačkoli jsme tomu ze začátku nevěřili, projekt začal mít úspěch. Prvním vybraným útulkem bylo Devět životů o. p. s., kde se během tří týdnů povedlo vybrat 16.200 Kč. Dalším byl Spolek Jasmína, jenž měl pro zacelení měsíců více času a tak projekt probíhal měsíc a půl, celkově se přispělo 25.434 Kč. A pak už jsme pokračovali po celých měsících, září patřilo Kočkám Bohumín z. s. – 17.897 Kč, říjen OS Beky – 21.527 Kč, listopad Kočičí domov Sluníčko z. s. – 20.178 Kč. Prosinec patří Kočičímu Azylu Katky Kašparové. Tyto akce naleznete vždy jako události na facebooku.

Zde ale Verčiny nápady nekončí, s příchodem adventu přišla s novou vizí – Vánoční aukcí, kde by každý sdílel své věci, které již nepotřebuje, to celé opět v rámci skupiny Cat-Mania. Sešlo se nám opravdu mnoho krásných věcí jak pro kočičky, tak i pro majitelky a majitele. Bylo vidět, že všichni dražitelé mají velkou slabost pro jídlo, to se dražilo samo a za nemalé částky, jsou libo koláčky? Trhací chléb? Už se mi opět sbíhají sliny. Zní to neuvěřitelně, ale vystavovatelům se povedlo vydražit neuvěřitelných 1200 různých předmětů za více jak 180 tisíc korun! OS Beky nám poskytlo transparentní účet, který jsme mohli využít, pro kontrolu plateb a společně s paní účetní Zuzanou Ježdíkovou, identifikovat a rozdělovat platby. Na začátku celé aukce měli členové skupiny možnost sami se rozhodnout, kam peníze z účtu OS Beky dál poputují a tak tyto peníze jdou do Kočičí oázy o. s. Holubice, OS Beky a Devět životů o. p. s.. Všechny tyto tři organizace získají 30% z výtěžku aukce. Zároveň na základě urgentní žádosti o pomoc jsme se souhlasem členů rozhodli 10% věnovat paní Šeberové do útulku Bohnické kočky. Obrovský dík patří nejen Veronice Fejtové, která celý koncept dala do kupy, ale i ostatním organizátorům aukce, kteří se dennodenně několik hodin „váleli“ v aukcích, přemísťovali předměty do předem určených alb, kontaktovali jak vystavovatele, tak i člověka, který věc vydražil, a spoustu dalších prací, které jednoduše nebyly vidět, ale bez nich, by tato akce nikdy nedosáhla takových rozměrů. Toto díky patří právě Lence Zralíkové, Kateřině Gerychové, Lucii Stahlové, Kateřině Jeníčkové, Pavlíně Martínkové, Stáně Herzánové, Janě Stehlíkové, Šárce Stryalové, Nikole Marcelisové a Šárce Staré Jetelové.

Myslím, že se shodneme, když řeknu, že takováto akce zaslouží pořádnou oslavu! A co by to bylo za oslavu pomoci útulkům, kdyby se nepomáhalo i na oslavě! Této oslavy se s chutí chopila Andrea Lacmanová, chovatelka norských lesních koček, která společně s Kateřinou Biebrovou zajistila prostory a zároveň i zábavu. Po dohodě s lidmi, kteří potvrdili účast, se rozhodlo, že se bude vybírat vstupné 100,- pro ty, kteří nedonesou jídlo do dražby. Celkově se povedlo vybrat dalších 5 tisíc. Celou akcí vládla velmi přátelská atmosféra a seznámili se navzájem lidé, kteří spolu strávili na internetu spoustu času, ale nikdy se neviděli „live“. Každý navíc donesl i nějaký dárek pro kočičky a umístil ho pod stromeček. No neběhá Vám z toho mráz po zádech? :)