1. NEŽ SI POŘÍDÍTE KOTĚ..

17.06.2014 11:18
NEŽ SI POŘÍDÍTE KOTĚ

Na základě vlastní zkušenosti bych ráda napsala pár řádek k výběru kotěte. Pokud čtete tyto stránky a zrovna jste se rozhodli koupit kotě tak byste měli vědět, jestli chcete zaplatit co nejméně peněz anebo partnera, který s vámi bude sdílet velkou část vašeho života. Pokud jste ten první případ, pořiďte si kočičku z útulku!  Nestojí peníze a uděláte dobrý skutek.  V útulcích žije spousta zvířat, které čekají na milující pány a kteří si zaslouží pěkný domov.

Pokud toužíte po zvířeti, které vám bude dělat radost dlouhou dobu, rozhodně stojí za to investovat do kotěte peníze i čas. Peníze proto, že snaha ušetřit se může šeredně vymstít a vy nejenom že můžete zaplatit spousty peněz za drahé veterináře, ale hlavně můžete přijít o někoho, koho máte rádi. Čas proto, že je potřeba zjistit si co nejvíce informací o daném plemeni a zejména o výběru chovatelské stanice.

 

KOTĚ Z CHOVATELSKÉ STANICE
 

Pokud si vyberete kotě ze správné chovatelské stanice, dostanete kotě s průkazem původu, naočkované, odčervené, dostanete rady, jak o kotě pečovat. Někteří chovatelé dávají kotěti na cestu malou výbavičku včetně granulí, na které je zvyklé. Každý dobrý chovatel vyžaduje po novém majiteli trvalý kontakt a nabídne „trvalý chovatelský servis“. Průkaz původu je zárukou toho, že dostanete čistokrevné a povahově přijatelné kotě, ale bohužel není zárukou toho, že dostanete kotě, které bude celý život zdravé. Ale je způsob, jak zvýšit pravděpodobnost, že budete mít kotě ze zdravého chovu a snížit riziko nebezpečných nemocí.

Je potřeba si nejprve zjistit co nejvíce informací o chovatelských stanicích a zejména u stanice, kterou jste si vybrali. Vždy je lepší navštívit více chovatelů, abyste měli porovnání. Chovatel by Vám měl umožnit přijet na nezávaznou návštěvu a prohlédnout si nejen koťata, ale i rodiče a celý chov a v neposlední řadě prostředí, kde koťata žijí. Je lepší vybírat menší rodinnou chovatelskou stanici, kde kočky žijí s rodinou v bytě před tzv. „množiteli“, kde chovají kočky pouze pro obchod.

 

A TEĎ TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ – TESTOVÁNÍ NEMOCÍ
 

Některá plemena koček trpí smrtelnými genetickými nemocemi, které mají vazbu na konkrétní plemeno. Plemena nejvíce postižena HCM (hypertofická kardiomyopatie – smrtelná srdeční vada) jsou britská kočka, mainská mývalí, norská lesní, sibiřská, kanadský sphynx, ragdoll, devon rex a german rex. HCM se ale může vyskytnout i u plemen jako je siamská kočka, birma, barmská, bengálská, perská. HCM je rozšířeno i mezi klasickými domácími kočkami. U perských a exotických koček je pro změnu četný počet PKD (polycystická choroba ledvin, která se projevuje tvorbou ledvinových cyst (dutin) vyplněných tekutinou). PKD je nevyléčitelné chronické onemocnění končící smrtí postižené kočky.

Testování na tyto choroby bohužel není povinné. Odpovědný chovatel, kterému záleží na dobrém jménu jeho chovné stanice, pokud chová plemeno nějakou genetickou nemocí ohrožené ve zvýšené míře, své chovné kočky ještě před zařazením do chovu nechává na tu chorobu testovat a testuje je dál podle potřeby. Testy by se měly podle potřeby opakovat. Bohužel dokud neexistují genetické testy na některé nemoci (HCM), musí se sonografické testy u zkušeného kardiologa opakovat každý rok.

I přes veškerou snahu a péči o zdraví chovných zvířat může některý jedinec touto chorobou onemocnět, dokud nejsou genetické testy, tak se to vyloučit  nedá. Zodpovědný chovatel ale takového jedince okamžitě z chovu vyřadí  a nechá ho dožít jako kastráta.  O těchto nemocech by měl pak také informovat na svých webových stránkách.


CO ŘÍCI NA ZÁVĚR:

Rozhodně se vyplatí kotě s průkazem původu a to z chovné stanice, která OPAKOVANĚ testuje na nebezpečné a smrtelné choroby jako je HCM, PKD, FIV, FeLV. Chtějte po chovateli nejenom informaci o testování, ale také doklady s výsledky. Jistotu ale bohužel nebudete mít nikdy, ale snad jednou díky zodpovědným chovatelům se tyto nemoci eliminují na minimum.