Proč kočku s PP (PRŮKAZEM PŮVODU) od Katky Tyrnerové

31.10.2012 09:25

Článek z čísla 4 časopisu HAF MŇAU:

Ať´otevřu jakoukoli inzerci převládá nabídka bez PP bez (průkazu původu) přitom se rozdíl ceny tolik neliší, ale problémů kolem a týrání koček bohužel ano. V  tomto článku se dozvíme spoustu zajímavostí:

Proč kočku s PP (PRŮKAZEM PŮVODU)

Nechci chodit na výstavu, chci konkrétní plemeno na mazílka. Určitě si myslíte, že si kupujete plemeno, které se Vám zalíbilo na obrázku? Není Vám divné, že registrovaný chovatel nabízí kotě o jednou tak větší cenu než člověk, který není registrovaný u žádné organizace? 

Odpověď´na otázky najdete zde!

Člověk, který nabízí kočky bez průkazu původu, bud´podvedl chovatele, koupil si od něho kočku s podmínkou kastrace, což nesplnil a na kočce „švihá“ koťata. To znamená rodiče s PP koťata bez PP. Nebo koupil od chovatele, které mu je úplně jedno co s jeho odchovem bude bez podmínky kastrace. Samozřejmě opět bez PP. Můžete narazit i na inzerci kde ani rodiče nemají PP, což znamená, že už s daným plemenem, nemá nic společného, nehledě i kočky s PP a jejich koťata bez PP už dávno nejsou vhodná k chovu, nemusí být typová a neponesou standart, či mají špatnou genetickou informaci, proto prodány "na mazlíka".


Jsou tu i lidé, kteří si myslí, že jejich kočička by měla mít aspoň jednou za život koťata. Nebo si je chtějí dopřát koťátka oni. Tyto lidé bohužel hatí dosavadní práci chovatele.Kvalitní chov není o výdělku ani o žádném byznysu, je to koníček a smyslnost chovatele plemeno vylepšit a dát mu to nejlepší.Chovatel bere svůj odchov jako děti, pokud budete mít zájem o jeho kotě, bude se Vás na mnoho ptát, je v jeho zájmu aby se jeho odchov mělo tak dobře jako doma.Chov je velmi náročný. Nákup kočky stojí několik tisíc, musí se uchovnit, před krytím který nepatří taky mezi levné záležitosti, každé plemeno se musí testovat, na různé genetické i přenosné nemoce jako jsou HCM,Fiv,Felv,Fip,PKD,Strep,Herpes…Což se u chovu bez PP nepreferuje.

Péče o koťátka a o samé kočky kvalitní stravou a péčí není nic zanedbatelného..koťátka odchází od matky nejdříve ve 12tt nikdy ne dříve, správnou socializaci nedokáže dát nikdo než matka, ani Vy 24 hodinovou péči to nezvládnete,věřte že pokud kotě odtrhnete dříve, nebude trpět jen mrňousek, ale jednou i Vy! PP -  průkaz původu tkz. rodokmen vydává chovatelský svaz, stojí 150 Kč, ano pouze tolik, už chápete, že o těchto „papírech“ to není? Jedině PP Vám zaručí, že si odnášíte kočku daného plemene.

Je to o kvalitním chovu kde se věnuje spousta kvalitní péče a lásky, samozřejmě najdete i mezi chovateli lidé zlé, proto je nutné hledat, číst a připravit se, jde přeci o člena rodiny, který s Vámi stráví i 18 let svého života! Nasbírejte, co nejvíce informací v dnešní době internetu to už není žádný problém

Já doporučuji jako spousta chovatelů mít oči otevřené a projít si více chovatelských stanic, pozor ale chs jsou lidé, jako my respektujte jejich soukromí a neobírejte je zbytečně o čas, chs není žádná „stanice“ kde o zvířata pečují nějací zaměstnanci, nejsou ani v klecích, při návštěvě byste měli být přivítání kočkami veselými, čistými a zdravě vypadajícími, bez známek kašlání,kýchání,oteklých očí, špinavých zadečků.
U chovatele by mělo být čisto, ale může Vás překvapit pach nekastrovaných kocourů. Chovná stanice neznamená, že zvířata žijí v klecích, nebo někde odděleně, je to termín, který se používá v organizaci sdružující chovatele koček, je to vlastně ochran známka registrované CHS pod určitým jménem.

Chovatel by měl být ochotný a nápomocný, před i po prodeji. Měl by Vám věnovat svůj čas a zodpovědět všechny dotazy. Nestyďte se ptát, neexistují hloupé otázky. Dobrý chovatel chápe, že jste nováčci a se vším vám rád poradí a pomůže. Bude se určitě také mnoho ptát. Není to z pouhé zvědavosti. Chce se jen přesvědčit, že jeho miminko najde dobrý domov, kde bude milováno a dostane se mu té nejlepší péče. Odběrem kotěte s dobrým chovatelem kontakt nekončí, ba naopak začíná, chovatelský servis je samozřejmostí, můžete se na chovatele obrátit s jakýmkoli problémem a naopak i chovatele velmi zajímá růst jeho odchovu, však ve většině případů najdete nové přátelství.

S novým členem domácnosti, které by mělo být 2 krát očkované, 3 krát odčervené a většinou čipované, sobě odnesete rodokmen, smlouvu, popřípadě něco do začátku. Nikdy si neberte kotě mladší 12 týdnů!!! Ani péčí nonstop 24 hodin mu nikdy nenahradíte matku a její socializaci.
Věřte, že kotě odtrhnuté brzy od matky bude mít problém, který poznáte v dospělém věku, a nebude mít problém jen on, věřte, že i Vy! Jsou koťátka schopná sami jíst od 6tt věku ale to rozhodně neznamená, že jsou samostatné a mámu nepotřebují!

Každé kotě je osobností, s povahou se rodí, my jí můžeme ovlivnit svým přístupem (stálým kontaktem, jemným zacházením, hraním a citlivou, ale důslednou výchovou, lze přirozenou hravost, přítulnost a inteligenci ještě zintenzivnit. Koťata od chovatelů věnujících se chovu důsledně a intenzivně, jsou výjimeční společníci a mazlíci), takže můj názor zní, že socializaci a kvalitní péči, solidní CHS  rozhodně zaručit může. A zdraví? U solidní CHS je samozřejmě nesrovnatelně vyšší šance zdraví, s garancí být nápomocen. Testováním genetických nemocí se chov pečlivě hlídá, potřebné jedince vyřazují. Nechte si testy předložit! Vyhýbejte se odchovu bez PP.

Protože má kočka PP neznamená, že musíte absolvovat výstavu. PP ale zaručují jistou kvalitu a zodpovědnost chovatele.

Prosím, nepodporujte množitele, a pokud nemůžete investovat tolik peněz za plemeno, které jste si vybrali, navštivte útulek, je tam plno opuštěných dušiček, co čekají na svůj domov a lásku. V útulku Vám o kočičce vždy řeknou vše potřebné a poradí, navíc kočičky jsou ošetřené, očkované a kastrované, není čeho se bát.

Množitelé své odchovy netestují a tím hatí práci chovatele. Vypouštějí do světa kočičky se špatnými genetickými předpoklady, se skrytými vadami, nemocemi, které se mohou projevit mnohem později a pak je velká bolest stát před ortelem své smrtelně nemocné kočičky. Toto Vám množitel nikdy neřekne, nikdy řešit nebude a čelem se k tomu nikdy nepostaví. Většinou koťata krmí nejlevnějším krmivem a rychle „pakuje“ koťata z domu, klidně je i doveze až za Vámi. A na nějaký kontakt s Vámi už není zvědavý, takže jste možná ušetřili, kdo ví.

Myslíte, že stojí za to podporovat chov bez PP?